Cu nici 1% în sondaje, Cioloș anunță că mai vrea un mandat la Bruxelles

Conferinţă de presă susţinută de europarlamentarul Dacian Cioloş pe tema politicii agricole comune, în urma consultărilor cu reprezentanţi ai sectorului agricol din România, în București, 23 februarie 2024. Inquam Photos / Mălina Norocea

Reprezentanţii partidului REPER şi-au anunţat, luni, lista candidaţilor la alegerile europarlamentare din 9 iunie şi au prezentat o echipă din care fac parte actuali europarlamentari precum Dacian Cioloş, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, actualii deputaţi Andrei Lupu şi Oana Cambera şi Simina Tulbure, dar şi cercetătorul fizician Cristian Presură ori profesorul universitar clujean Ciprian Mihali.

Dacian Cioloș are un mandat marcat de eșecuri politice, mai ales în politica națională. Fostul premier a schimbat mai multe partide și a dispărut din atenția politicii europene. În prezent, dirijează un partid care nu are nicio șansă să mai obțină mandate la alegerile din 2024.

Activitatea în Parlamentul European și dezastrul din politica națională

Dacian Cioloș a intrat în Parlamentul European în 2019, pe listele USRPLUS. Cele două partide au format o alianță pentru a obține cel mai bun rezultat din istoria lor. În PE, Cioloș este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, după ce în urmă cu un deceniu a fost comisar european pentru agricultură și ministru al agriculturii.

Dacian Cioloș a contribuit la foarte puține rapoarte în Parlamentul European: doar 2 rapoarte în calitate de raportor alternativ, 2 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz și 1 aviz în calitate de raportor pentru aviz.

A vorbit de mai multe ori în Parlamentul European, dar de foarte puține ori despre problemele din România. La fel ca mulți alți USR-iști, Cioloș a fost mai interesat de problemele Ucrainei sau Republicii Moldova decât de problemele statului care l-a trimis în PE.

La o dezbatere din mai 2023, Dacian Cioloș chiar încuraja Comisia Europeană să permită transportul de cereale în UE, deși tot el preciza că acest lucru îi afecta pe fermierii români, care au pierdut miliarde de euro. În plus, Cioloș este și un susținător al integrării Ucrainei în UE, ceea ce ar permite fermierilor ucraineni să-și vândă cerealele direct în zona UE, fără nicio restricție.

Dacian Cioloș a rămas în grupul european Renew, unde sunt și foștii săi colegi din USR. Până în octombrie 2021, acesta a fost liderul grupului european Renew, de unde a demisionat pentru a se ocupa de problemele din USR.

Pe plan național, cariera lui Dacian Cioloș a fost o serie de eșecuri politice. Cioloș a acceptat fuziunea dintre USR și PLUS, fostul său partid. Odată intrat în USR, a obținut și funcția de președinte al partidului chiar după ce partidul a ieșit de la guvernare. Dacian Cioloș s-a trezit cu cea mai mare criză a USR-iștilor și nu a reușit să readucă partidul la guvernare.

Fostul lider al USR-iștilor a purtat discuții cu PNL, însă nu a găsit niciun acord politic. În 2021, Cioloș forțează intrarea la guvernare doar cu USR, deși era evident că nu avea nicio șansă să obțină majoritatea parlamentară. Guvernul Cioloș este respins imediat de Parlament.

După circa 8 luni, Dacian Cioloș a părăsit USR deoarece nu avea majoritatea în Biroul Național și nu-și putea impune proiectele.

„Pentru colegii din conducerea partidului (n.r. USR) a fost mai importantă revanșa simbolică de a șterge din răzbunare o parte din numele partidului decât să construim împreună. Am trăit un lung șir de dezamăgiri provocate de frica enormă pe care unii dintre colegii mei o au față de dispariția politică”, spunea Cioloș, acuzând direct grupul Barna-Ghinea-Drulă.

În 2022, fostul premier a înființat un nou partid, REPER, cu câțiva europarlamentari. Astfel, în doar 4 ani, Cioloș a făcute parte din 3 partide: PLUS, USR și REPER.

Dacian Cioloș este un mare susținător al ideologiei LGBT. Acesta a votat, în Parlamentul European, și controversatul raport Matic, care prevede că femeile trans pot fi considerate bărbați-mame. Dacian Cioloș a votat și rezoluțiile PE prin care statele ar trebui să adopte legile pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex.

Partidul REPER al lui Cioloș a propus, în România, un proiect de lege pentru legalizarea canabisului până la 3 grame. Oamenii lui Cioloș au făcut reclamă drogurilor inclusiv la un festival de muzică, unde în 2022 a murit un tânăr chiar în urma consumului de droguri. REPER-iștii vor să nu mai existe sancțiuni pentru consumatorii de droguri, în condițiile în care consumul de substanțe este în creștere în țara noastră și pune în pericol viețile tinerilor.

Detalii AICI: Dosar de europarlamentar: Dacian Cioloș și eșecurile politice cu USR și REPER

REPER nu are nici 1% în sondaje

​Alianța PSD-PNL domină în intențiile de vot pentru europarlamentare, relevă un sondaj INSCOP, primul după decizia social-democraților și liberalilor de a candida împreună la prima rundă de alegeri a anului. Pe locul doi, la mare distanță se află AUR, urmat de Alianța Dreapta Unită care este creditată cu 30 de procente mai puțin decât PSD-PNL.

Potrivit sondajului INSCOP, realizat în perioada 22-29 februarie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 43,7% dintre respondenți au declarat că ar vota cu Alianța PSD-PNL. Pentru AUR au optat 20,6% dintre cei chestionați, în vreme ce Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) a fost indicată de 13,7%.

SOS România al Dianei Șoșoacă are o cotă de 6,4%, iar pe locul 5 este UDMR cu 3,9%. REPER, partidul lui Dacian Cioloș este la coada clasamentului, acesta fiind cotat cu 0.9%.

alegeri europarlamentare

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: