România, între ciocanul problemelor zonei euro și nicovala erorilor Guvernului

Sursa: freepik.com

Profesorul Cristian Păun avertizează că problemele cu care se confruntă economiile vestice s-au transmis deja și României. Iar dacă încă mai avem creștere economică aceasta e făcută pe deficit și datorie, așa că nu întâmplător România se află printre țările cu cea mai mare scădere raportată la 2022.

România este printre țările cu cea mai mare contracție a economiei din Uniunea Europeană, chiar dacă economia sa continuă să crească timid. Nici din Vest nu vin vești tocmai bune. Potrivit Eurostat, în comparație cu trimestrul IV din 2022, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creștere minusculă de 0,1% în trimestrul IV din 2023, ultimul pentru care există date oficiale și care au fost publicate la sfârșitul săptămânii trecute.

Totodată, conform sursei citate, economia României a încetinit simțitor. Cifrele arată că economia României a înregistrat o creștere anuală de 1,1% în ultimele trei luni din 2023, o încetinire semnificativă față de avansul de 3,5% înregistrat în trimestrul al treilea.

De fapt, România a avut, la nivelul anului 2023, o creştere economică de 2%, asta însemnând cu jumătate mai puțin față de 2022. Iar ca semnalul de alarmă să fie și mai clar, PIB-ul s-a redus în trimestrul al patrulea al anului 2023, cu 0,4%, faţă de trimestrul al treilea din același an.

Nu în ultimul rând, în anul 2022, fluxul net de investiții străine directe în România a înregistrat valoarea record de 10,039 miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, această evoluție a fost favorizată de relaxarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei COVID-19 și a evidențiat reziliența climatului investițional românesc, în pofida tensiunilor geopolitice și a crizei energetice. Însă, altă veste proastă, lucrurile stau altfel în 2023. Investițiile străine s-au redus cu circa 40%.

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 6,587 miliarde de euro (comparativ cu 10,039 miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 6,548 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 39 milioane euro”, au anunțat oficialii BNR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: