Culmea crizei în construcții. Avem bani, avem proiecte, dar ne împiedicăm de o nouă problemă

Sursa foto: Unsplash

În România există foarte multe șantiere deschise, dintre care se disting cele pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi. În perioada următoare vor fi deschise altele noi,  care, pe lângă bani, resurse umane și utilaje, mai necesită și materiale de construcții.

Acestea din urmă sunt o piedică serioasă, care frânează derularea acestor proiecte. Deși România are suficiente rezerve minerale pentru producerea materialelor de construcții necesare, exploatarea lor nu se face la adevăratul potențial. Legislația stufoasă, procedura birocratică pentru acordarea avizelor necesare, evaziunea fiscală din domeniu și condiționalitățile de mediu  și care sunt soluțiile pentru eliminarea lor au fost subiectele din cadrul conferinței

„Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, soluții de sustenabilitate”, organizată ieri de Patronatul Producătorilor de Agregate Minerale din România (PPAM).

Astăzi, pentru a începe o exploatare pe un perimetru nou, ar putea să dureze până la opt ani, iar România nu are timp timp pentru așa ceva, a spus în deschiderea dezbaterilor Istvan-Antal Lorant, președintele Comisiei pentru energie. El a subliniat că au fost identificate mai multe necorelări legislative și trebuie modificate Legea Apelor, Legea Minelor și Codul Fiscal.  „Mai avem de-a face și cu apariția concurenței neloiale, care constă în faptul că au început exploatări ilegale. Asta înseamnă că nu se mai încasează bani nici la bugetul de stat, nici la bugetele locale. Dar fenomenul există, iar pe de altă parte, pentru exploatările noi de roci de construcție avizările sunt extrem de greoaie”, a mai spus parlamentarul.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: