Proces în premieră: Statul american dă în judecată Apple pentru că monopolizează ilegal piața smartphone-urilor

Sursa foto: Unsplash

Departamentul de Justiție al SUA și mai multe state americane au intentat joi un proces antitrust împotriva Apple, acuzând compania că monopolizează ilegal piața smartphone-urilor.

Apple este cea mai mare dintr-un șir recent de companii Big Tech care se confruntă cu acuzații antitrust din partea guvernului american. SUA au pornit  represalii masive împotriva unei industrii căreia i-a lăsat necontrolată puterea în ultimele decenii.

Prețul acțiunilor Apple a scăzut cu 3% pe bursa de la New York după anunțul făcut de Departamentul de justiție.

Plângerea înaintată instanței, a declarat procurorul general Merrick Garland la o conferință de presă, susține că „Apple și-a menținut puterea de monopol pe piața smartphone-urilor nu prin menținerea în fruntea concurenței, ci prin încălcarea legii federale antitrust”.

„Consumatorii nu ar trebui să plătească prețuri mai mari pentru că firmele încalcă legea”, a adăugat el.

Procesul, care a fost intentat la Tribunalul Districtual din SUA pentru Districtul New Jersey, vine după ani de acuzații ale criticilor că Apple a afectat concurența cu condiții restrictive ale magazinului de aplicații, cu trife mari și cu abordarea de „grădină cu ziduri” la hardware-ul și software-ul său: Apple face tehnologia să fie ușor de utilizat, dar reușește acest lucru controlând strict – și, în unele cazuri, restricționând – modul în care companiile terțe pot interacționa cu produsele și serviciile gigantul tehnologic. În unele cazuri, Apple poate oferi propriilor produse un acces și funcții mai bune decât concurenții săi.

Compania a negat acuzațiile și spune că le va contesta în proces.

„Monopolurile precum Apple amenință piețele libere și corecte pe care se bazează economia noastră. Ele înăbușă inovația, rănesc producătorii și lucrătorii și cresc costurile pentru consumatori”, a spus Garland joi.

„Dacă nu îi vor fi contestate practicile, Apple va continua doar să-și consolideze monopolul smartphone-urilor. Dar există o lege pentru asta”, a adăugat el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: