Fotografie de campanie cu Udrea, Ponta si Basescu

SISTEMUL a castigat deja alegerile prezidentiale din noiembrie de aceea orice “emotie” fata de un candidat sau altul sunt pure exercitii de imagine sau semnul unui idealism intarziat.
Citesc cu interes opiniile jurnalistilor care si-au anuntat deja simpatiile sau antipatiile pentru unul sau altul dintre candidatii la prezidentiale: Florin Negrutiu, de exemplu, de la Gandul, un excelent jurnalist pe domeniul politic se declara anti- Ponta; Dan Tapalaga de la Hotnews anunta recent ca sustinerea lui Basescu pentru Udrea este un “game over” pentru cei doi.
Argumentele lui Cristian Pantazi, tot de la Hotnews, legate de sustinerea fatisa si ciudata a televiziunilor pentru Elena Udrea au si ele doza lor de relevanta in modul in care presa s-a asezat deja in transeele ideologice. Ca o curiozitate pur romaneasca majoritatea comentatorilor si editorialistilor sustin dreapta. In alte tari, cu democratii ceva mai consolidate in sute de ani, jurnalistii sunt etichetati in larga majoritate ca fiind de stanga. Asadar tendinta noastra a jurnalistilor, latini si noi, este de a personaliza stirile politice si a ne expune la vedere simpatiile si antipatiile.
Am o veste proasta! Anul acesta si in urmatorii 10 ani politicienii care vor detine puterea in Romania nu vor mai insemna ceva definitoriu in sine ci vor fi exponentii SISTEMULUI. Va fi de prisos sa ne mai emotionam, sa speram, sa visam la “revolutii portocalii”.
Rusii il numesc Systema si este complexul de putere ingemanat dintre birocratia Statului (aici intra si sistemul de Justitie), serviciile de informatii si mediul economic. Si SUA au Systema lor: infinit mai rafinata si complicata, ce-i drept. Ca o paranteza, greseala atlantistiilor de la Bucuresti este aceea ca au incercat sa creeze o Systema pe model american cu materialul uman al unei tari balcanice: suntem, mai mult decat ne place sa recunoastem, balcanici, estici adica slavi prin definitie, mai bizantini adica orientali in mentalitate si apucaturi decat vom accepta vreodata. Sistemul noastru, dragi atlantisti de pe Dambovita, miroase discret (cel putin in faza asta) a mici de la restaurantul La Cocosatu’. Aici e mare buba: de 100 de ani suntem tara formelor fara fond: importam modele vestice pe un fond genetic din alt film sociologic si cultural.
In fine, o sa o spun direct: SISTEMUL a castigat deja alegerile prezidentiale din noiembrie de aceea orice “emotie” fata de un candidat sau altul sunt pure exercitii de imagine sau semnul unui idealism intarziat. Un amic imi spunea: o sa rumegati la televizor multe cuvinte lunile acestea, insa lucrurile sunt deja transate: SISTEMUL isi va pune presedinte.
Ca sa fac o comparatie calitativa: de aceea spunea Dan Tapalaga, de exemplu, ca este “game over”. Tapalaga intelege mai bine contextul SISTEMULUI decat colegul Negrutiu. Care il simte, il intuieste, dar nu l-a vazut. Discutia aceasta despre SISTEM nu este o poveste de tip conspiratia globala impotriva morselor pe cale de dispartie. Practic, in acest moment, premierul Ponta si Udrea vor ocupa scena politica si isi vor imparti electoratul pe principiul demonizarii reciproce. Evident, in spatele Elenei se afla, ca intotdeuna, Traian. Iohannis ca sa folosesc o metafora din copilarie este “fiul ploii” – va sta la mijloc intre Udrea si Ponta, nu va trezi nicio emotie electorala iar in final va culege o bruma de voturi rezultata din efortul structurilor de partid ale PNL si PDL. Si, cam atat. Asta in cel mai fericit scenariu. Asta daca nu cumva va fi executat de Justitie in timpul campaniei electorale (Inalta Curte- proces ANI- Systema).
Jocul este simplu: Sistemul hotaraste cine ramane in cursa prezidentiala in asa fel incat pe oricine am alege el sa se prezerve, sa se (re)incarneze, in viitorul presedinte. Daca Iohannis este scos din joc pana in primul tur al alegerilor Sistemul joaca cu Udrea si Ponta la vedere in turul doi. Daca nu, aceeasi Udrea il va ajuta, tot in turul doi, pe premier sa iasa presedinte in fata lui Iohannis. Pe sub masa. Jonctiunea se va face prin intermediul ministrului de Interne Gabriel Oprea si al sefului SRI George Maior. Sistemul a decis cu alte cuvinte ca Victor Ponta sa fie viitorul presedinte al Romaniei. Basescu si Udrea participa astfel la un transfer de putere “in house”, iar celelalte personaje: sefii de partide, Iohannis, Blaga, baietii care apar la televizor, jurnalistii etc fac si ei o figuratie necesara intr-o poveste numita alegeri libere, democratie, stat de drept…O veste buna ar fi ca SISTEMUL nu este interesat doar de presedintia Romaniei ci de, de fapt, de guvernarea tarii.
SISTEMUL crede ca 10 ani de scandaluri politice au zdruncinat tara si economia, ca daca nu facem ceva repede s-ar putea sa ramanem la periferia lumii civilizate. Cu alte cuvinte viitorul Guvern al Romaniei si viitorul premier vor reprezenta aspiratiile unei echipe elitiste ce conduce SISTEMUL. Aspiratiile acestora sunt, declarativ, in beneficiul Romaniei si vor fi puse in practica cu duritate, prin sentinte in Justitie fata de baronii politici locali si fata de diversi afaceristi sau jucatori in piata de influenta politica. Astfel, sa nu ne mire ca peste 1 an Romania lui Victor Ponta va fi in continuare tara in care Justitia va lucra la intensitate maxima, la fel ca acum. Presimt de asemenea ca multi jurnalisti de la Antene vor fi extrem de dezamagiti.
Eu insa unul ma tem mai tare de inclinatiile aproape genetice ale acestui popor catre Balcani si Bizant. Avem calitatea aceasta, demostrata istoric, sa copiem modele, sa ne prefacem ca respectam reguli si apoi sa facem cum stim noi. Un SISTEM de putere, creat pe model american, avand in spate noile tehnologii in comunicatii dar cu mentalitate balcanica ar fi fatal pentru democratie. Discutia aceasta despre alegeri si democratie deschide o alte dezbatere- despre societatea in care traim de fapt. Suntem cu adevarat liberi? Sau avem doar iluzia ca facem alegeri de vointa si constiinta? Cum ar fi cele din noiembrie…

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: