Explozie de deepfake-uri în România: creștere de 1.766% în 2023

Sursa foto: Unsplash
În România, fenomenul deep fake a început să capete o amploare tot mai mare începând de anul trecut, cu implicații serioase în diverse domenii, precum politică, afaceri și până la media și divertisment. De la Mugur Isărescu, Andreea Esca, chiar și premierul Marcel Ciolacu și ministrul Energiei Sebastian Burduja, au fost raportate cazuri de clipuri video falsificate, în care aceștia exprimă declarații false, de obicei, pentru a promova diferite scheme frauduloase de investiții.

Ce este și mai îngrijorător este că România apare în topul țărilor în care fenomenul a avut cea mai mare creștere în 2023 față de 2022. Numărul de tentative de fraudă folosind această tehnologie a crescut cu 1.766% la noi în țară, a opta cea mai mare creștere din lume și a doua din Europa, potrivit celui mai recent raport anual al furnizorului de servicii de verificare a identității Sumsub.

Cea mai mare creștere a numărul tentativelor de fraudă a fost în Filipine (4.500%), urmată de țări precum Vietnam (3.050%), Statele Unite (3.000%), Japonia (2.800%), Belgia (2.950%), Sri Lanka (2.400%) și UAE și Australia (fiecare cu 2.200%). Urmează România, apoi Slovacia (1.500%), Polonia (1.450%) și Africa de Sud, care încheie Top 10, cu un avans de 1.200%.

Șarlatanii se adaptează rapid la progresele tehnologice, iar inteligența artificială nu face excepție. Deepfake-urile, una dintre cele mai celebre ramificații ale AI, exemplifică modul în care această tehnologie poate fi folosită în scopuri periculoase.

Deepfake-urile utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a crea videoclipuri, înregistrări audio sau documente hiperrealiste, ceea ce face dificilă distincția între conținutul autentic și cel fabricat.

„Ascensiunea inteligenței artificiale remodelează modul în care este comisă și prevenită frauda. Inteligența artificială servește ca un instrument puternic atât pentru furnizorii de soluții antifraudă, cât și pentru cei care comit furturi de identitate. Statisticile noastre interne arată o creștere alarmantă de zece ori a numărului de deep fake-uri generate de AI în toate industriile din 2022 până în 2023. Deepfake-urile deschid calea pentru furtul de identitate, escrocherii și campanii de dezinformare la o scară fără precedent”, spune Pavel Goldman-Kalaydin, șeful departamentului de inteligență artificială și învățare automată de la Sumsub, în raportul menționat anterior.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: