Locuitorii dintr-o anumită „Zonă Albastră” a lumii ajung să trăiască pentru 90 de ani. Aceștia consumă un anumit aliment zilnic.
O mică insulă grecească situată în estul Mării Egee,Ikaria devine din ce în ce mai cunoscută pentru longevitatea și sănătatea remarcabilă a locuitorilor săi. Nominalizată ca fiind una dintre cele cinci „Zone Albastre” ale lumii, Ikaria se remarcă prin ratele reduse de boli cronice și prin speranța de viață ridicată a celor peste 8.000 de locuitori. Aici majoritatea oamenilor trăiesc peste 90 de ani.
Ceea ce face Ikaria atât de specială este modul de viață al locuitorilor săi, care integrează obiceiuri sănătoase și echilibrate în rutina lor zilnică. Factori precum legăturile sociale și familiale puternice, exercițiile fizice regulate și somnul adecvat sunt considerate a fi cheia longevității acestor oameni.
Dieta joacă un rol central în această ecuație a longevității. Similar cu dieta mediteraneană, dieta ikariană este bogată în plante, incluzând nuci, cereale, cartofi, leguminoase, legume și semințe. Uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi adăugate, iar consumul moderat de produse lactate, pește, carne de pasăre și vin roșu completează această abordare echilibrată.
Recent, Diane Kochilas, o bucătăreasă greco-americană, a lansat o nouă carte de bucate intitulată „The Ikaria Way”, care explorează și promovează stilul de viață și alimentația ikariană. Cartea oferă rețete delicioase și sănătoase, precum supa de castraveți cu iaurt și nuci, piersici la grătar cu salată de rucola și feta, și fasole fava picantă înăbușită în vin roșu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News