Prețul boabelor de cacao, un nou record. „Nu toți consumatorii vor fi afectați”, spun ciocolatierii

ciocolata
Sursa foto: Unsplash

Pentru iubitorii de ciocolată, ouăle de Paște pot părea, în curând, o distracție de lux. Un lux demn de prețul boabelor de cacao care a explodat, în ultimele săptămâni. Cotat la Bursa de Valori din New York, prețul boabelor de cacao atinge record după record.

Dacă prețul ajunsese la 3.500 de dolari pe tonă, toamna trecută, acum a depășit pragul de 4.000 de dolari. Și asta, chiar la începutul lunii ianuarie.

O lună mai târziu, prețul a ajuns la 5.000 de dolari tona, apoi a explodat la peste 10.000 de dolari, în ultimele zile.

Un nivel niciodată atins în istorie

Coasta de Fildeş este cel mai mare producător mondial de boabe de cacao. Preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara a majorat preţul oficial plătit la porţile fermelor pentru boabele de cacao până la 2,47 dolari per kilogram. Piaţa este agitată din cauza recoltelor slabe obţinute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii. Acest lucru va conduce la al treilea deficit anual de aprovizionare.

Andreea Ilina, ciocolatier, a explicat pentru PS News cum ar putea fi afectată piața ciocolatei din România.

„Cantitatea produsului natural, cacao, în ciocolata de la raft, este foarte mic. De aici și prețul scăzut, de aici și termenul de garanție, de aici multe lucruri.

Practic, prețul produsului finit va fi afectat la nivelul de ciocolaterie artizanală, nu la nivelul de ciocolaterie de raft, pentru că ciocolata de la raft are foarte mulți alți ingredienți care, mă rog, aduc prețul la un nivel acceptabil pentru piață. Teoretic, prețul ciocolatei reale, care are foarte mult unt de cacao, acela va fi afectat. În principiu, a crescut cam de trei ori.

Prețul ciocolatei artizanale va fi afectat, probabil, de cel puțin două ori. Dacă la momentul actual un kilogram de praline este în jur de 300-400 lei, probabil că va fi cel puțin de două ori mai mult.

Producția de cacao este aceeași anul acesta dar, sigur, vor scădea volumele. Cel puțin, la început, până piața se obișnuiește cu faptul că nu știu, o pralină nu mai costă 7 lei, costă 14 lei. O să dureze puțin.

Noi am discutat cam cu toți furnizorii și cu toți producătorii. Lumea încă nu are un nivel de așteptare foarte clar. Adică ce se va întâmpla? Care va fi reacția? În România, consumatorul de ciocolată artizanală, este unul care știe diferența. Probabil că în loc de patru-cinci praline, o să consume două-trei, dacă nu îi permite bugetul. Totuși, consumatorul de ciocolaterie artizanală nu este unul care nu-și permite. Da, cel care nu-și permite o să scadă volumul. Cel care își permite o să cumpere în continuare o cutie cu același gramaj”, a spus Andreea Ilina.

Alţi cultivatori de cacao, precum Brazilia şi Ecuador, încearcă să îşi majoreze producţia, dar durează mai mulţi ani până când arborii nou plantaţi încep să producă, ceea ce amână momentul în care livrările mondiale se vor îmbunătăţi.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: