Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

Sursa foto: Freepik

Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2028 sau 2030? Când s-au pensionat? Exemple concrete vă oferim în ceea ce urmează.

Pensionarii vor avea pensiile recalculate de la 1 septembrie.

Pentru 3.000.000 de pensionari pensiile vor crește.

În schimb, pentru 2.000.000 de pensionari pensiile ar trebui să scadă, potrivit calculelor după noua lege a pensiilor.

Să spunem că avem un pensionar care are azi o pensie de 3.000 de lei. Dacă pe baza reclaculării îi va rezulta o pensie de 2.200 de lei, el va rămâne cu pensia în plată de 3.000 de lei.

Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? 

Unii dintre acești pensionari riscă să nu ia bani nici, la 1 ianuarie, atunci când punctul de pensie (sau punctul de referință) se indexează cu inflația. Este vorba, în special, de pensionarii care au muncit în condiții grele.

Pensionarii care riscă să le fie mulți ani înghețate pensiile au puțini ani munciți, dar un punctaj foarte mare (punct mare de referință). Ei nu vor lua puncte de stabilitate care să îi ajute să obțină o pensie mai mare. Vezi formula la finalul articolului.

Respectivii pensionari au obținut, pe baza contributivității, un punct de referință foarte mare, mult peste valoarea de 81 de lei cât este stabilit prin noua lege a pensiilor.

Ei riscă, astfel, să nu primească niciun ban în plus la indexările de pensii de la fiecare 1 ianuarie, din anii ce vor veni. Și asta pentru indexarea cu rata inflației a punctului de pensie (81 de lei) va fi sub caloarea VPR pe baza căreia li s-a (re)calculat pensia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: