Relația cu banii, de la blocaj la putere

Invitată în prima ediție a emisiunii Puterea Banilor, Luiza Ștefan, trainer și coach a vorbit despre poveștile de viață ale antreprenorilor la început de drum dar și ale salariaților, care, dintr-o proastă relație cu banii ajung să nu-și mai poată achita ratele.

Porivit statisticilor, cele mai multe dintre afacerile noi se închid după primul an de la înființare. Unul dintre motive, spune invitata Adrianei Armanu, este acela că pornesc la drum pe principiul: mă arunc în piscină și o să învăț eu să înot.

„Cei mai mulți încep fără planuri de afaceri, fără a înțelege piața, fără a înțelege produsul, fără a se cunoaște pe sine și a vedea dacă au mentalitatea potrivită de a conduce sau nu o afacere. Mulți dintre ei încep și fără să știe să-și gestioneze propriul buget. De aceea este nevoie de un plan de afaceri, fiindcă acesta stabilește ce sume de bani ai nevoie când începi să produci, de când producția sau serviciile pe care le prestezi începi să fie pe plus, adică să înregistrezi și profit și sunt acoperite investițiile făcute”.

E frumos când te gândești la cei care au pus pe picioare mari afaceri. Dar, spune Luiza Ștefan, lucrurile acestea nu apar ca prin magie. „E ok să vrei un demers antreprenorial, dar factura la telefonul cu care poți să suni clienții se emite lunar. E ok să vrei să alergi la depozite, să aprovizionezi, să duci ceea ce ai creat la clienți. Dar mașina nu merge fără benzină. Deci viteza cu care este nevoie să cheltuiești este uneori mult mai mare decât viteza cu care produci”.

În ce privește gestionarea propriului buget, trainerul a dat ca exemplu repertoarul mamei, un caiet cu despărțitoare în care aceasta își împărțea, lunar, fiecare salariu:

„În momentul în care lua salariul, își punea banii în repertoarul acela. Așa cum avem în prezent aplicațiile de mobile banking, cu acele conturi separate în care să faci economii, să aloci plăți lunare și altele. Ea punea atât pentru lumină, atât pentru întreținere, atât pentru concediu, atât pentru economii… Nu numai că avea întotdeauna bani, dar mama, la vârsta de 75 de ani când am avut eu nevoie de niște bani, strânsese o sumă foarte mare.”

Un alt motiv, poate cel mai important al dificultăților pe care le cunoaște un antreprenor începător este cel al relației cu sine însuși, al stimei de sine.

„Nu credem că putem să fim mai buni decât alții sau la fel de buni ca ei. Spunem că suntem prea la început, că nu avem suficient capital, mai spune specialistul. Aici vorbim despre faptul că ne limităm singuri. Relația noastră cu banii și cu tot ce presupune câștigarea lor, spune invitata noastră, este una marcată de blocaje, de stima față de noi înșine și de cât de mult suntem dispuși să învățăm și să schimbăm la noi. Până la urmă, tot trebuie să pui mâna pe sapă și să scoți buruienile.”

Pe de o parte, trebuie să fii precaut, să gândești și un plan B, poate și un plan C, să stai de vorbă cu alții care au trecut prin aceleași lucruri, să cauți un domeniu care să și se potrivească, nu să faci ce face toată lumea. Pentru că s-ar putea ca cererea pentru produsul tău să nu fie chiar atât de mare.

„Pe de altă parte, dacă nu vrei mai mult, nici nu poți să ai mai mult. Până la urmă, cine a avut succes? Au avut succes cei care, în ciuda tuturor lipsurilor, pe care poate chiar le aveau, ei au ținut calea respectivă și au continuat să îmbunătățească. Vorbim de niște oameni care au avut ambiție, flexibilitate mentală, capacitatea să se auto-educe”, mai spune invitata Adrianei Armanu.

E greu să dai sfaturi care să se potrivească tuturor, însă câteva lucruri sunt general valabile: să stai de vorbă cu cei care au deja o afacere profitabilă, să schițezi un plan și un buget, să ții cont de frici și neputințe dar să nu te lași ghidat doar de acestea, să fii pregătit să înveți și să faci lucruri pe care nu le știi.

„Paradoxal, banii nu vin doar din muncă, pentru că știm oameni care muncesc foarte mult și din greu și care nu au bani. Banii vin din generozitate, nu neapărat din generozitate financiară, ci din generozitate de resurse. Dacă ești antreprenor și vrei să crești financiar, învață un antreprenor la început de drum, dă-i un client care e prea mic pentru tine, donează.”, a spus în încheiere Luiza Ștefan.

Urmărește prima ediție a emisiunii Puterea Banilor, cu Adriana Armanu. Emisiunea este difuzată în fiecare vineri, de la ora 16.00.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: