Schimbările bruște de temperatură nu ne fac nici nouă bine, dar nici culturilor din țara noastră. După ce iarna nu a fost iarnă, nici primăvara nu pare că mai e ce-a fost odată. Iar asta ar trebui să ne îngrijoreze, ținând cont că agricultura este un sector vital pentru economia României. Prima prognoză pentru anul agricol 2024 nu arată bine deloc și estimările indică faptul că agricultorii români vor recolta mai puține cereale decât anul trecut.
Cifrele arată ca am avut parte de un sezon rece atipic, cu temperaturi mai ridicate cu 3-4 grade peste media pe termen lung de la începutul lunii decembrie până la jumătatea lunii martie și precipitații mai reduse decât în mod obișnuit, în special în sudul țării. Datele Comisiei Europene arată că fermierii care au mizat anul acesta pe grâu și rapiță ar putea recolta mai puțin decât anul trecut.
România se află printre cele nouă state membre cu producții în scădere în anul agricol 2024. La grâu, de exemplu, scăderea va fi de 1% față de anul trecut, însă per total, dacă ne raportăm la ultimii 5 ani, vedem că ne vom situa cu 7% peste această medie.
Noi încă stăm bine în aceste estimări. Cel mai semnificativ minus îl au agricultorii din Austria, care se pare ca vor avea cu 7% mai puțin grâu la hectar, la fel șI cei din Slovacia. Nici la orzul de iarnă cifrele nu sunt mai bune. Din estimările Comisiei Europene, fermierii români ar putea obține o medie de 4,6 tone la hectar, cu 4% sub randamentul de anul trecut și cu 8% peste media ultimilor cinci ani. Se pare că la acest capitol suntem pe locul 2, după Franța, care se pare ca va recolta cu 9% mai puțin orz față de anul trecut.
La rapiță scăderea va fi tot cu un procent, în comparație cu anul trecut, dar cu 11% mai mare decât media ultimilor 5 ani. La răpită avem și niște vesti bune. În timp ce în Slovacia scăderea va fi mult mai mare decât în țară noastră, în Estonia producția este așteptată sa crească cu 40%.
Și ca sa ne facem o idee despre sectorul agricol din România, anul trecut fermierii de la noi au recoltat peste 10 milioane de tone de grâu, răpița este pe locul 2 cu 1,9 milioane de tone și orzul ocupă locul 3 cu 1,8 mil de tone în anul agricol trecut.
Seceta din toamnă și lipsa de precipitații din ultimele luni reprezintă motive de îngrijorare serioase pentru cei mai multe agricultori, ținând cont ca unele cheltuieli privind procesul de însămânțare a crescut din cauza prețurilor tot mai mari din toate domeniile.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News