Cum își face campanie candidatul AUR la PMB cu nostalgii comuniste

Mihai Enache
Mihai Enache / sursa: captură foto

Candidatul AUR, Mihai Enache și-a început campania electorală pentru Primăria București. Enache s-a conturat de-a lungul timpului drept un critic constant al foștilor primari ai Capitalei, Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, calificând mandatele lor drept „experiențe ratate”. Totuși, singura așa-zisă reușită a lui Enache a fost coordonarea așa-zisului Spital Mobil AUR, în realitate un instrument electoral folosit de AUR pentru a manipula publicul.

O campanie populistă

Enache încearcă să facă o campanie electorală în care să se auto-portretizeze drept soluția pe care bucureștenii o așteaptă. Recent, Enache declara că „bucureştenii s-au săturat să audă soluţii, planuri şi promisiuni…și că va trebui să vorbim în campanie şi de competenţa oamenilor”, lăsând să se înțeleagă faptul că el este acel candidat competent.

Știm în schimb pe ce anume mizează candidatul AUR, respectiv pe un scor strâns:

„Obiectivul este de a câştiga. Părerea mea este că Primăria Generală în acest an se va câştiga cu un scor mic, cu 25%, pentru că vor fi rezultate strânse între toţi candidaţii de la principalele partide, poate între cei patru care s-au anunţat deja”, a declarat Mihai Enache.

Doar că de multe ori, candidatul AUR, apare drept comic, dacă nu chiar ridicol. De pildă, într-o fotografie recentă de campanie, Enache apare cu o cască galbenă în cap, cu numele său și cu sloganul „Alegerea de aur!”. Pe afișul electoral Enache se laudă cu construirea unui spital de stomatologie în calitate de „simplu funcționar”, doar că nu menționează numele acestui spital despre care Enache spune că a costat 10 milioane de euro. Mai departe, Enache spune: „Gândiți-vă ce aș putea realiza ca primar”.

Mihai Enache
Mihai Enache / Captură foto

Pe pagina sa de Facebook, Enache apare în numeroase filmulețe, purtând o șapcă galbenă în cap și vorbind despre ce ar putea realiza el în calitate de edil. Enache pare a avea și nostalgii comuniste. Într-o fotografie postată de candidatul AUR este imortalizată o paradă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, iar mai jos este prezentată aceeași stradă din Bucureștiul de astăzi.

„În trecut și în prezent. Ghici ciupercă ce-i”, scrie Enache.

Într-o altă fotografie, Enache prezintă niște ruine din zona Bucureștiului, spunând că „Nu e o scenă dintr-un război, e Bucureștiul „administrat” de Firea și Nicușor Dan!”. Într-o altă fotografie, Enache compară un loc Bucureștiul interbelic, cu Bucureștiul din prezent.

Devine limpede astfel că Enache încearcă să mizeze pe nostalgiile oamenilor cu privire la vechile regimuri, inclusiv la regimul comunist care în imaginarul colectiv al unora încă este văzut drept o „Epocă de Aur” a României. În plus, acesta încearcă să se portretizeze drept soluția pe care bucureștenii o așteaptă, „alegerea de aur pentru București”, așa cum Enache se prezintă în CV-ul său. Pentru a-și atinge obiectivul, Enache este dispus să poarte mai multe măști – Enache inginerul, Enache omul care poate reface „gloria” de altădată a Bucureștiului.

În concluzie, campania electorală a lui Mihai Enache reprezintă o mostră de populism și demagogie. Candidatul AUR are în realitate prea puține lucruri cu care se poate lăuda și mizează mai degrabă pe un vot de protest. În egală măsură, Enache este conștient că nu va strânge foarte multe voturi, însă acesta mai mizează pe un lucru, respectiv un număr cât mai mare de candidați care să ducă în final la o fărâmițare a votului.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: