ANALIZĂ Cine este controversatul Mihai Enache, propus de AUR la Primăria București. Legăturile cu lumea interlopă

Mihai Enache
Mihai Enache / sursa: captură foto

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi-a prezentat sâmbătă candidatul la Primăria Capitalei. George Simion, președintele AUR, spune despre Mihai Enache că este un „tânăr” pe care „îl recomandă viaţa şi cariera”. În realitate însă, alte lucruri îl „recomandă” pe Enache.

Controversele din jurul lui Mihai Enache

Dincolo de faptul că Mihai Enache a apărut în ultima vreme drept un critic constant al foștilor primari ai Capitalei, Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, calificând mandatele lor drept „experienţe ratate”, acesta s-a „remarcat” drept coordonator al așa-zisului Spital Mobil AUR.

Caravana medicală a fost o inițiativă a celor de la AUR prin care oamenilor le erau oferite servicii medicale. În realitate însă, caravana funcționa ca un instrument electoral, asta în condițiile în care campania electorală nici măcar nu începuse. Potrivit senatoarei Rodica Boancă  – omul care a sesizat autorităților neregulile privind caravanele medicale – AUR investise aproape 12 milioane de lei în acest vehicul electoral. Încercând să demonstreze că ei ar fi singurii care se preocupă de oamenii săraci, cei de la AUR au mizat pe caravana medicală, coordonată chiar de către Mihai Enache, cel care acum este propulsat de AUR către funcția de edil general al Capitalei.

Asta nu este însă tot. Presa scria recent de legăturile dintre Mihai Enache și un interlop, Gabriel Ștefan Lupu. Concret, Mihai Enache este nașul de căsătorie al lui Gabriel Ștefan Lupu. Acesta din urmă a fost condamnat definitiv în 2021 pentru complicitate la ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Lupu a fost acuzat de procurori că a atacat forțele de ordine la protestul din Piața Victoriei din ziua de 1 februarie 2017, protest desfășurat pașnic până când în mulțime s-au infiltrat membri ai galeriilor de la echipe de fotbal din București. Mai mulți jandarmi și protestatari au fost răniți în timpul confruntărilor.

Mai mult decât atât, Gabriel Ștefan Lupu a participat și la fondarea Blocului Naționalist, o organizație care a adunat mai mulți reprezentanți ai extremei drepte. Lupu a fost condamnat printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Bucureștim alături de alți 11 inculpați pentru că în timpul mișcării de protest împotriva Guvernului României, care a avut loc în Piaţa Victoriei din Capitală, ”au exercitat, în comun, acte de agresiune împotriva jandarmilor aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu și îmbrăcați cu uniforma din dotare (…)”.

Nu este de mirare că liderii AUR au decis să își împingă omul de casă către funcția cea mai importantă din București. În propriul CV, Enache se laudă că a terminat două facultăți – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Administrație Publică – Diplomă de licență în Științe Administrative și Universitatea Nicolae Titulescu din București, Facultatea de Drept – Diplomă de licență în Științe Juridice – și un masterat –  Diplomă de master în Administrație Publică şi Dezvoltare Comunitară Universitatea Nicolae Titulescu din București, Facultatea de Științe Administrative. Mihai Enache a mai fost până în martie anul acesta și director executiv al Direcției de Dezvoltare din Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță.

În realitate, singurul lucru care îl recomandă pe Enache pentru funcția de edil este loialitatea față de AUR, precum și legăturile sale cu lumea interlopă.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: