Știri din capitalele Europei, 5 aprilie

VIENA

Potrivit unui sondaj recent realizat de Societatea Austriacă pentru Politici Europene, numărul persoanelor care își exprimă dorința de a părăsi UE a scăzut semnificativ, de la 29% la 23% de la începutul anului. Aceasta marchează cea mai mică cifră înregistrată în ultimii doi ani.  Susținerea apartenenței la UE rămâne puternică, 65% dintre aceștia exprimându-și sprijinul pentru rămânerea în UE. Sondajul, realizat online în întreaga Austrie în perioada 19-25 martie 2024, pune în lumină sentimentul publicului înainte de alegerile europene, scrie The Local Austria.

 

HAGA

Geert Wilders și partidul său de extremă-dreapta PVV dorește să lucreze pentru a „pune Olanda pe primul loc” în Parlamentul European și nu va include în manifestul său electoral poziția sa privind ieșirea din Uniunea Europeană. Partidul a pledat pentru un așa-numit Nexit în campania sa pentru ultimele alegeri europene din 2019 și chiar a avut o secțiune despre aceasta în manifestul său publicat înaintea alegerilor parlamentare olandeze din noiembrie anul trecut, relatează NL Times.

 

LONDRA

Partidul Conservator al premierului britanic Rishi Sunak va suferi o înfrângere grea la alegerile naționale așteptate în acest an, potrivit unei proiecții privind numărul de locuri publicate miercuri, care arată că Partidul Laburist, aflat în opoziție, va câștiga peste 400 de locuri. Modelul YouGov, care prezice rezultatele în fiecare circumscripție parlamentară, pe baza estimării cotei de voturi, a preconizat că Partidul Conservator al lui Sunak va câștiga doar 155 de locuri, iar Partidul Laburist 403 locuri. Parlamentul britanic are 650 de locuri, potrivit Euractiv.

Conservatorii se află la guvernare, fie în coaliție, fie pe cont propriu, din 2010, dar au avut cinci prim-miniștri diferiți în această perioadă, în timp ce votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană și scandalul privind gestionarea crizei COVID au dus la o continuă agitație politică.

 

OSLO

Guvernul norvegian de centru-stânga a declarat vineri că plănuiește „o creștere istorică” a cheltuielilor pentru apărare de 600 de miliarde de coroane (56 de miliarde de dolari) în următorii 12 ani, conform The Associated Press.

„Întrucât mediul nostru de securitate se deteriorează, trebuie să cheltuim mai mult și să acordăm mai multă atenție apărării și nivelului de pregătire”, a declarat premierul Jonas Gahr Støre, adăugând că guvernul său dorește să cheltuiască în total 1.624 de miliarde de coroane (152 de miliarde de dolari) de acum până în 2036.

 

HELSINKI

Finlanda va prelungi pe termen nelimitat închiderea punctelor de trecere a frontierei terestre cu Rusia și va adăuga mai multe porturi pe lista celor în care este interzisă călătoria dinspre vecinul său estic, a anunțat joi guvernul, potrivit Reuters.

Finlanda și-a închis frontierele terestre cu Rusia la sfârșitul anului trecut, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din țări precum Siria și Somalia. Ea a acuzat Moscova că folosește migrația ca armă împotriva națiunii nordice, o afirmație pe care Kremlinul o neagă.v

 

BRATISLAVA

Slovacii se vor întoarce la urne sâmbăta aceasta pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din țară, în care vor decide dacă vor înclina mai mult spre UE sau spre Rusia. Competiția îl pune față în față pe diplomatul proeuropean Ivan Korčok, care a ieșit în mod neașteptat pe primul loc în primul tur cu 42,5%, și social-democratul Peter Pellegrini, actualul președinte al parlamentului. Korčok a fost, de asemenea, ambasador al Slovaciei în Statele Unite și în Germania și susține cu fermitate apartenența țării sale la UE și la NATO. Pellegrini, între timp, este un aliat apropiat al premierului populist slovac Robert Fico, potrivit Euronews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: