Oradea: listă candidați alegeri. PNL, greu de învins acasă la Ilie Bolojan

Ilie Bolojan
Sursa foto: Inquam Photos

Alegerile locale din Oradea, din 2024, le oferă prima șansă la victorie celor din PNL, care domină orașul, dar și județul Bihor cu Ilie Bolojan. PSD și UDMR vor fi principalii rivali ai liberalilor, în timp ce USR și AUR vin cu candidați care nu atrag încrederea electoratului.

PNL domină cu Ilie Bolojan

PNL deține controlul atât în Primăria Oradea, cu Florin Birta, cât și în Consiliul Județean, cu Ilie Bolojan. Liberalii au majoritatea, iar la alegerile locale din acest an vor merge cu actualii lideri locali.

Ilie Bolojan a condus Primăria Oradea din 2008 până în 2020 și cu rezultatele înregistrate în această perioadă s-a făcut remarcat pe scena politică din România. Notorietatea acestuia a crescut rapid, devenind unul dintre cei mai apreciați primari din România.

În 2020, Ilie Bolojan a trecut la Consiliul Județean Bihor, câștigând primul său mandat de președinte CJ. Succesul lui Bolojan în județ este unul uriaș, deoarece toate mandatele le-a câștigat cu peste 50%, ceea ce arată că are numeroși susținători.

Ilie Bolojan va merge, în 2024, spre al doilea mandat la conducerea Consiliului Județean Bihor. În ultimii 4 ani, Consiliul Județean Bihor a redus cheltuielile, dar a crescut foarte mult investițiile, reușind să atragă bani din fonduri europene.

Florin Birta va intra și el în cursă pentru un nou mandat la alegerile locale din Oradea. Birta, actualul primar, a moștenit proiectele de la Ilie Bolojan și s-a bucurat de bani atât din fondurile europene, cât și de la Ministerul Dezvoltării. Oradea a beneficiat de multe surse de finanțare pentru a-și continua proiectele. În același timp, a convins și investitori importanți. Compania Nokian va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică în Oradea, iar compania Stihl va face și ea investiții de 125 de milioane de euro.

Pentru liderii PNL, lupta cea mai importantă este aceea de a deține majoritatea în Consiliul Local Oradea și în Consiliul Județean Bihor. Dacă Bolojan și Birta nu vor avea majoritatea, atunci vor trebui să negocieze cu alte partide.

Florin Birta, sursa foto: Inquam Photos / Silviu Filip

PSD, marele rival al PNL

PSD a decis să-i ofere posibilitatea lui Adrian Madar, consilier local, să candideze la Primăria Oradea, împotriva lui Florin Birta. Adrian Madar a lucrat pentru mai multe bănci și în trecut a fost și secretar de stat în Guvern. La începutul carierei politice a fost membru PD, iar ulterior a trecut la PSD.

În prezent, Madar a fost unul dintre puținii politicieni care au criticat activitatea lui Florin Birta la Primăria Oradea. În 2023, consilierul PSD preciza că Oradea se dezvolta cu impozitele populației, tot mai mari, și nu cu fonduri europene, cum anunțau liderii PNL. Acesta a mai arătat că primăria întârzia proiectele europene și se îndatora tot mai mult pentru a finanța costurile suplimentare.

În 2024, Adrian Madar a dovedit în instanță că tarifele pentru deșeurile menajere au fost majorate nelegal.

„Curtea de Apel Oradea a hotărât definitiv că „includerea în tariful pentru utilizatori a cotei de profit de 10% aferentă cheltuielilor cu depunerea în rampă” este nelegală! Cu alte cuvinte, Primăria Oradea şi Consiliul Local Oradea (cu votul exclusiv al consilierilor PNL) au permis, cu bună ştiinţă, ca operatorul de salubritate să ia mai mulţi bani de la orădeni decât avea dreptul să o facă”, a declarat Adrian Madar.

Adrian Madar (PSD), sursa foto: Adrian Madar

Consilierul local PSD deține și funcția de președinte interimar PSD Oradea. Prima sa provocare va fi aceea de a crește numărul consilierilor PSD în Consiliul Local, la alegerile locale din Oradea. În prezent, social-democrații au doar 3 consilieri locali. Șansele lui Madar la o victorie pentru Primăria Oradea rămân foarte reduse.

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, PSD mizează pe doctorul Aurel Mohan. Acesta a fost secretar de stat la Ministerul Sănătății, după ce Alexandru Rafila a preluat mandatul de ministru. Mohan a avut două mandate de consilier local, între 2012 și 2020. În prezent, deține funcția de președinte interimar PSD Bihor.

Aurel Mohan este unul dintre cei mai bogați politicieni din Oradea, având 23 de terenuri agricole și intravilane, 5 apartamente, 2 vile și 2 case de vacanță. În 2023, a declarat venituri de circa 170.000 lei/an. În conturile bancare are 50.000 de euro. Șansele lui Mohan de a-l învinge pe Bolojan sunt aproape zero. Social-democrații luptă doar pentru a obține mai multe mandate în Consiliul Județean.

Alexandru Rafila (stânga) și Aurel Mohan (dreapta), sursa: Aurel Mohan

UDMR vrea să decidă majoritatea la alegerile locale

UDMR nu și-a anunțat oficial candidații pentru Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. Partidul maghiarilor are o strategie arhicunoscută: aceștia vor să decidă majoritățile locale. UDMR are 4 consilieri în Consiliul Local Oradea și 6 consilieri în Consiliul Județean Bihor.

UDMR va încerca să obțină un rezultat cât mai bun, astfel încât să se implice într-o negociere pentru majoritatea din consilii. UDMR știe că nu are șanse să ajungă să controleze instituțiile, însă intrarea într-o majoritate le-ar oferi acces la mai multe funcții.

USR și AUR în afara administrației locale

USR, un partid care există din 2016, este absent de pe scena politică din Bihor. USR-iștii nu au reușit să intre nici în Consiliul Local Oradea, nici în Consiliul Județean Bihor. Totuși, USR-iștii au un deputat de Bihor, pe Silviu Dehelean, care este și președintele USR Bihor.

Silviu Dehelean a anunțat deja candidații USR: Alex Orjan va lupta pentru funcția de președinte CJ Bihor, iar Daniel Palaghianu pentru Primăria Oradea.

Alex Orjan este un nou membru USR și este președintele Filialei Bihor a Camerei de Comerț și Industrie România – China. Daniel Palaghianu a fost subprefect de Bihor, în perioada în care USR a guvernat în 2021. Acesta este fost ofițer al Armatei Române și este un mason.

Lucrurile sunt complicate și pentru AUR, care are mari probleme să propună candidați cu notorietate. Ciprian Blejan, un inginer local, va fi candidatul AUR pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor. Ciprian Blejan provine din ALDE, după cum arată presa locală. În 2020, acesta a candidat cu ALDE pentru funcția de președinte CJ, dar a obținut doar 1,24% din voturi. Astfel, pentru AUR se anunță un mare dezastru în Bihor. Partidul lui George Simion nu a anunțat oficial candidatul pentru Primăria Oradea.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: