Taxă de 1 euro pentru toți pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România, pentru un fond special

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), acum cu un nou președinte, respectiv Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, reia ideea de introducere a unei taxe speciale, care să garanteze biletele clienților în caz de faliment al unei agențiii de turism. Burcea a fost cel care a militat și anterior pentru o taxă specială având această destinație, tot ca șef ANAT.

Acum este avansată câte o taxă de 1 euro pentru pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România și care să alimenteze un fond de garantare pentru biletele de avion în cazul în care compania aeriană, dacă operează în România, intră în faliment. Recent, compania românească low-cost Blue Air a intrat în faliment.

În 2018, ANAT arăta că totalul cheltuielilor necesare înființării și administrării unui fond de garantare care va despăgubi turiștii în caz de insolvență a unei agenții vor fi suportate chiar de aceștia, însă nu vor fi mari, urmând să ajungă la cel mult 0,2% din prețul unei vacanțe.

Agențiile urmau să plătească fiecare câte 2.000 de euro pentru înființarea acestui fond, plus un procent anual din vânzări, dar și o garanție inițială de 0,5% din cifra de afaceri. A fost arătat atunci că, deși ordonanța care prevede înființarea unui fond de garantare a pachetelor turistice la care toate agențiile trebuie să contribuie cu bani a fost publicată în 20017 în Monitorul Oficial, aceasta nu poate fi pusă în practică până nu sunt publicate și normele metodologice pentru aplicarea acesteia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: