Noile reguli UE pentru presă. Apare „CNA”-ul ziarelor

Sursa foto: Freepik

UE a lansat un nou regulament prin care se dorește independența reală a politicilor editoriale și a jurnaliștilor, precum și protecția acestora și a surselor lor de informare, prin eliminarea influențelor din sfera politică și economică.

Se dorește crearea unor mecanisme de control, echivalente cu actualul Consiliu Național al Audiovizualului (CNA), care să funcționeze și pentru radio, și pentru presa scrisă. În timp ce sursele de informare sunt protejate, cele de finanțare sunt scoase la vedere. Publicul va trebui să fie informat în legătură cu deținătorii trusturilor de presă și cu finanțatorii, astfel încât să se poată elimina orice tip de influență asupra conținutului editorial. Este vizată și eliminarea dezinformării prin materiale plătite inclusiv de către anumite entități și state care au interesul să lanseze informații false, prin intermediul mass-media.

Evoluția tehnologiei și a internetului a avut o viteză mult mai mare decât capacitatea de legiferare sau decât cea a publicului de a înțelege noile mecanisme din spatele mass-media și a platformelor online, astfel încât s-a ajuns la un adevărat haos informațional foarte nociv pentru democrație. Uniunea Europeană își dorește un cadru legislativ care să pună capăt dezinformării, dar și subordonării jurnaliștilor față de anumite entități care pot folosi mass-media inclusiv în susținerea unor activități de lobby care duc nu doar la modificarea percepției publicului larg, ci și la modificări legislative în favoarea unor finanțatori, cu efecte atât în plan politic, cât și economic și social.

Interferența mass-media cu aceste entități a fost posibilă, până acum, în lipsa unui cadru legislativ care să stabilească limitele posibilității implicării surselor de finanțare în politica editorială și în activitatea jurnaliștilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: