Cu listele pline de candidați „penali”, USR strigă „Hoții! Hoții!”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Campania electorală pentru Primăria Capitalei atinge limita absurdului. USR pare să-și fi ales drept principală țintă a atacurilor candidatul comun al PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, cu toate că acesta se află, în sondajele de opinie, cotat mult sub procentele propriului candidat, Nicușor Dan.

Tema atacurilor se referă la unele articole publicate în presa apropiată de această zonă politică, legate de concluziile unei anchete a Corpului de Control dispuse de Guvernul Orban, în anul 2020, la Spitalul Municipal. Deși, în ultimele luni, cei de la USR au dezvoltat un accentuat limbaj public anti-DNA și anti-ANI, comunicatorii formațiunii progresiste apelează, acum, chiar la aceste instituții pentru a-l scoate din cursa electorală pe candidatul Cătălin Cîrstoiu, pe care îl acuză de conflict de interese și de incompatibilitate, în condițiile în care atât listele pentru alegerile locale, cât și lista pentru alegerile europarlamentare ale USR sunt pline de candidați împotriva cărora Agenția Națională de Integritate a emis deja rapoarte de conflict de interese și/ sau față de care diverse unități de parchet, inclusiv DNA, a dispus începerea urmăririi penale.

Mai multe articole publicate în presa apropiată zonei USR și care au pornit de la concluziile unui Raport al Corpului de Control al Guvernului Orban, declanșat în anul 2020, la Spitalul Universitar de Urgență București, au devenit principala temă de atac electoral din partea comunicatorilor USR la adresa candidatului susținut de PSD și PNL pentru Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu.

Deși, odată cu declanșarea anchetei DNA privind „Dosarul Vaccinurilor”, USR a pornit o serie de atacuri la adresa actualei conduceri a Direcției Naționale Anticorupție, atacuri constând în declarații de presă, sesizarea Comisiei Europene, postări pe rețelele de socializare sau chiar acțiuni în justiție – vezi cazul Cristian Ghinea vs Marius Voineag, în legătură cu dosarul achizițiilor de BMW-uri pentru Poliția Română – sau, mai mult, depunerea unei sesizări la Agenția Națională de Integritate în legătură cu declarația de avere completată de șeful DNA, procurorul Marius Voineag, progresiștii nu se sfiesc să apeleze chiar la această instituție pentru a-l scoate din jocul politic pe Cătălin Cîrstoiu.

Reamintim că, luna trecută, deputatul USR Emanuel Ungureanu, un denunțător de profesie al ultimilor ani la DNA în legătură cu activitatea mai multor medici, a sesizat ANI în legătură cu unele mențiuni făcute de către procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, în cuprinsul declarațiilor sale de avere, lăsând să se înțeleagă că șeful parchetului Anticorupție ar beneficia de sprijinul serviciilor secrete. La nici o lună de la acest eveniment, același deputat USR Emanuel Ungureanu apelează chiar la instituția condusă de Marius Voineag, pentru a „bifa” punctajul de campanie în sprijinul candidatului Nicușor Dan la Primăria capitalei.

După ce le-a acuzat de „pesedism”, Emanuel Ungureanu apelează la DNA și ANI

Astfel, zilele trecute, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA un denunț pe numele lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și înșelăciune”. Mai mult, parlamentarul USR a depus și o sesizare la Agenția Națională de Integritate cu privire la posibile situații de incompatibilitate și conflict de interese în care s-ar afla Cătălin Cîrstoiu.

Conform unui comunicat de presă al USR, denunțul la DNA și sesizarea la ANI au ca punct de plecare raportul 3.712/2020 întocmit de Corpul de Control al premierului, în care 14 pagini din 90 sunt alocate faptelor constatate în cazul managerului interimar Cătălin Cîrstoiu. Este vorba despre activitatea derulată de acesta la clinica familiei simultan cu deținerea funcției de conducere la SUUB, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației în vigoare.

„Cătălin Cîrstoiu s-a apărat de acuzațiile aduse de Corpul de Control al premierului susținând că respectiva clinică privată face numai «formare profesională de medici specialiști și rezidenți». Or, după cum reiese dintr-un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educație medicală continuă, ceea ce conturează infracțiunea de înșelăciune. DNA și ANI trebuie să verifice dacă faptele penale și situația de incompatibilitate și conflictul de interese invocate corespund realității, pentru asigurarea transparenței și integrității în funcții publice, dar și pentru prevenirea oricăror forme de corupție”, a precizat Emanuel Ungureanu.

Candidații „dreptei” pentru București: Unul inculpat, altul cercetat. Ambii pentru conflict de interese

În discuție nu este vorba dacă acuzațiile aduse medicului Cătălin Cîrstoiu sunt sau nu reale și nici dacă atitudinea candidatului PSD-PNL față de acest subiect este sau nu potrivită. Cîrstoiu este criticat public că refuză să lămurească aceste acuzații și este așteptat ca, săptămâna viitoare, să susțină o conferință de presă în care să facă lumină în legătură cu aceste chestiuni. Însă ceea ce poate fi remarcat cu ușurință în acest caz este dublul limbaj pe care cei de la USR îl utilizează cel puțin în campania electorală pentru alegerile locale din Capitală.

USR, care s-a aliat cu PMP și cu Forța Dreptei, are listele pline de candidați declarați incompatibili și în conflict de interese și față de care procurorii au început urmărirea penală. Cel mai notoriu exemplu în acest sens este cel al candidatei USR pentru Primăria Sectorului 1, edilul în funcție Clotilde Armand. Aceasta a pierdut, pe fond, luna trecută, procesul pe care l-a intentat Agenției Naționale de Integritate, instituție care a emis, încă din toamna anului 2022, pe numele ei un raport de incompatibilitate și de conflict de interese administrativ, depunând, totodată, și o plângere penală la parchet. Curtea de Apel București, prin Hotărârea nr. 389/2024, a respins ca inadmisibilă contestația lui Clotilde Armand de anulare a raportului ANI.

De altfel, Clotilde Armand are și calitatea de inculpată în același dosar instrumentat de ANI. Ea a fost dată, în 2022, pe mâna Parchetului General, cu privire la existența indiciilor referitoare la comiterea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de articolul 231 din Codul penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – aprilie 2022, a semnat cinci dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine. Dosarul penal este instrumentat de către Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, care, în martie 2024, a pus în mișcare acțiunea penală împotriva lui Clotilde Armand.

Inclusiv edilul general e vizat de o anchetă a parchetului

Scandalul politic declanșat de USR față de pretinsa stare de incompatibilitate în care s-ar afla candidatul Cătălin Cîrstoiu are loc în contextul în care chiar Nicușor Dan a fost dat de ANI pe mâna Parchetului General, în luna februarie a anului 2023, cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către acesta a infracțiunii de abuz în serviciu și a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. ANI arată că o amendă contravențională aplicată de Inspectoratul de Stat în Construcții București persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de către Primăria Municipiului București, iar documentele de contestare la instanța abilitată a acestei amenzi a fost generată de către Direcția Juridică din cadrul Primăriei Capitalei pentru Nicușor Dan, atât în calitate de persoană fizică, cât și în calitate de primar general, documentele purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități.

De asemenea, ANI a sesizat parchetul și în legătură cu faptul că, în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general interimar al ALPAB, Nicușor Dan a solicitat suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3 milioane de lei, iar, ulterior, în calitate de primar general, a retransmis ALPAB bugetul solicitat.

În prezent, acest dosar se află pe masa procurorilor. Însă nu este singurul dosar penal care îl vizează pe actualul primar general al Capitalei. La DNA există un alt dosar, deschis la sesizarea FACIAS, după ce au fost emise 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire, în baza semnăturii unui angajat care nu avea acest drept, în timp ce arhitectul-șef de la acea vreme se afla în concediu.

Procurorii DNA au informat că dosarul, deschis anul trecut, a fost conexat cu alte două dosare penale și că sunt efectuate cercetări cu privire la fapte de abuz în serviciu, respectiv de uzurpare a funcției.

Cu dosare la DNA, viceprimarul Brașovului și ex-ministrul Sănătății deschid listele la locale și europarlamentare

Un alt reprezentant al USR, Flavia Ramona Boghiu, viceprimar USR al municipiului Brașov, a fost pusă sub acuzare penală de către DNA, în 6 februarie 2024. Ea este acuzată, împreună cu Cristina Manolache, șefa Serviciului Administrare a Patrimoniului din Primăria Municipiului Brașov, de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Procurorii arată că, în perioada 1 aprilie – 10 august 2021, cele două suspecte, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu prevăzute de legislația primară și fără aprobarea Consiliului Local, au permis, în mod nelegal și cu titlu gratuit, unui ONG să folosească „Catacombele Brașovului”, imobil aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Brașov, pentru organizarea unor evenimente. Prin aceste demersuri, cele două ar fi produs Primăriei Municipiului Brașov un prejudiciu total de 304.010 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru ONG-ul respectiv. Flavia Boghiu se află pe poziția a doua pe listele USR la alegerile locale din Brașov, după Allen Coliban, pentru Consiliul Local.

USR merge la alegerile pentru Primăria Bacău cu actualul edil Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Acesta a anunțat personal, pe contul său de socializare, că are calitatea de suspect într-un dosar penal instrumentat de DNA. El este acuzat tot de săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu, iar dosarul a plecat de la o dezvăluire făcută de „Ziarul de Bacău” cu privire la faptul că o angajată a primăriei, tot de la USR, a primit ilegal o locuință de serviciu, deși are domiciliul în municipiul Bacău.

Formațiunea progresistă USR vine în lupta electorală de anul acesta și cu alte „vedete” care au probleme de natură penală. Unul dintre aceste personaje este celebrul Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, față de care, în 8 decembrie 2023, DNA a început urmărirea penală pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și de complicitate la aceste infracțiuni. Voiculescu este acuzat că, în 10 și 18 martie 2021, în calitate de ministru, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente sau analize care să ateste necesitatea achiziției, a tranzacționat și ordonat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.789 de doze de vaccin anti Covid-19, de la Pfizer și Moderna, în condițiile în care cunoștea faptul că numărul persoanelor eligibile la vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin comandate anterior datei de 11 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea a unui număr de 23 de milioane de persoane. Vlad Voiculescu este al doilea pe lista USR-PMP-FD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024.

Citeste mai mult aici

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: