Știri din capitalele Europei, 9 mai

EUROPA

Europenii se concentrează mai mult pe limitarea imigrației decât pe schimbările climatice și mai puțin de 15% dintre cei intervievați din întreaga lume consideră că problemele climatice se numără printre primele trei priorități ale guvernului lor, potrivit unui studiu global publicat miercuri.

„Multe țări europene au înregistrat o creștere puternică a procentului de persoane care spun că ‘reducerea imigrației’ ar trebui să fie o prioritate principală a guvernului”, se arată în studiul comandat de think tank-ul Alliance of Democracies Foundation, cu sediul în Danemarca.

Germania se află pe primul loc, cu 44%, atunci când vine vorba de persoane care doresc ca guvernul lor să se concentreze pe reducerea imigrației, în timp ce aproape un sfert dintre nemții chestionați au declarat că lupta împotriva schimbărilor climatice este o prioritate, relatează The Associated Press.

 

BERLIN

Ursula von der Leyen și partidul său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) din Germania, abordează campania electorală pentru alegerile europene într-o alianță de conveniență, partidul afirmând clar că președintele Comisiei trebuie să prezinte acum politici care să fie mai pe placul său, conform Euractiv.

Relația dintre Von der Leyen și partidul său nu a fost întotdeauna ușoară: presupusa suprareglementare a Comisiei sale și interzicerea de facto a vânzărilor de autovehicule cu motoare cu combustie după 2035 nu au fost pe placul CDU, care este favorabilă mediului de afaceri. Dar von der Leyen și partidul au stabilit o colaborare în campania electorală, CDU așteptând ca Von der Leyen II – dacă va fi aleasă din nou președinte al Comisiei – să pună în aplicare politici mai pe placul partidului său.

 

LONDRA

Porțile electronice de pe aeroporturile din Marea Britanie au revenit la normal după o pană masivă de curent care a provocat perturbări și cozi uriașe pentru mii de pasageri. Marți, porțile electronice de pe aeroporturile Heathrow, Gatwick, Stansted, Edinburgh, Birmingham, Manchester și Bristol au încetat să mai funcționeze, ceea ce a provocat întârzieri pentru pasagerii care încercau să treacă granița britanică, potrivit Euronews.

Ministerul britanic de Interne a exclus un atac cibernetic ca fiind cauza. Ei spun că întârzierile generalizate s-au datorat unei întreruperi tehnice la nivel național.

 

BUDAPESTA

Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de a ajuta Ucraina, a declarat miercuri ministrul său de Externe, calificând proiectul ca fiind o „misiune nebună”. Aliații NATO au convenit în aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, prin crearea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a reiterat opoziția anterioară a guvernului față de acest plan. „Ungaria nu va participa la această misiune nebunească a NATO, în ciuda tuturor presiunilor”, a declarat acesta în cadrul unui eveniment Facebook-live la Londra.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, răspunzând inițiativei NATO de luna trecută, a declarat, pe X, că Ungaria nu va susține nicio propunere NATO care „ar putea să apropie Alianța de război sau să o schimbe de la o coaliție defensivă la una ofensivă”, potrivit Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: