VIDEO Ce riscă România prin cedarea Ucrainei a unui sistem Patriot: „Vom intra direct în vizorul Rusiei!”

Puterea Știrilor

România intră direct în vizorul Rusiei, prin cedarea Ucrainei a unui sistem Patriot, este de părere analistul militar Aurel Cazacu. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, analistul militar a susținut că, în opinia sa, decizia trebuie luată împreună cu NATO, însă, având în vedere că apărăm flancul estic și suntem în prima linie față de războiul din Ucraina, nu noi ar trebui să cedăm un sistem de apărare Patriot.

„Să cedeze sistem Patriot Germania, SUA…”

„România face parte din NATO. Această decizie trebuie luată împreună cu NATO. Ceea ce eu cred că ar fi foarte important este ca noi, având în vedere că apărăm flancul estic și suntem în prima linie față de Ucraina, nu noi ar trebui să cedăm. Nu trebuie ca sistemul să plece din România. Este o problemă de a apăra flancul estic. Apoi, din punct de vedere al încrederii populației în armata Română și în guvernul care ne conduce, trebuie să nu facem lucruri prin care populația României să nu mai aibă încredere în sistemul nostru de apărare și datorită acestui fapt foarte mulți tineri și familii tinere să plece din România. Decizia se va lua împreună cu NATO, dar eu cred că normal ar fi nu din România să plece, ci dacă este să plece din Germania, care nu este în prima linie, din SUA ș.a.m.d. A ieșit la iveală faptul că avem șapte sisteme comandate, patru sunt venite, doar unu este operațional. Trebuie de urgență făcut ceva pentru operaționalizarea și celorlalte sisteme.

Apoi eu cred că cei care ne conduc, având în vedere că este și an electoral, având în vedere că România este o țară în care foarte mare parte din populație de-abia își duce traiul, trebuie clar să se explice dacă se va ajunge ca România să cedeze un sistem, să se spună clar cum se cedează. Dacă în urma cedării, Statele Unite ni-l vor da înapoi, pentru că acest aceste sisteme sunt plătite din banii poporului, din banii de la buget și este normal ca populația care a plătit bani și a făcut eforturi pentru acest lucru să știe”, a declarat Aurel Cazacu, la Puterea Știrilor.

„Intrăm direct în vizorul Rusiei!”

„Prin schimbarea ministrului Apărării, Putin își dorește să dezvolte industria de apărare. Este o problemă esențială pentru el. El nu va avea un interes să cucerească Parisul, Londra. Problema lui este aici, unde sunt rușii, unde sunt alte probleme, să întrețină războiul, pentru că numai în felul acesta el va avea asigurată desfacerea acelor resurse.

România ar intra direct în vizorul Rusiei, și gândiți-vă că poate Rusia nu știu dacă are ce să ia din România, dar se simte jignită(…). România va fi încercuită. Gluma, glumă, dar România s-ar putea să ajungă bază militară la ceea ce se întâmplă aici. (…) Nu avem deloc o situație care să ne ofere confort și care să ne permită să nu ne intereseze viitorul României”, a mai explicat analistul militar.

Ciolacu a vorbit cu Iohannis despre trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți la Brașov că a discutat cu președintele Klaus Iohannis cu privire la posibilitatea trimiterii unui sistem patriot în Ucraina, dar a evitat să spună care este poziția sa pe acest subiect. „Este o decizie care se ia în CSAT. Aici nu avem păreri când vorbim de apărarea națională”, a declarat Ciolacu.

În plus, Ciolacu a precizat că nu ar fi declarat că ministrul Apărării are „rețineri mari”, ci doar că are „rețineri” ca România să dea Ucrainei un sistem de apărare Patriot.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „deschis discuțiilor” ca România să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, el făcând aceste declarații în 7 mai, la Casa Albă, după o întâlnire cu președintele american Joe Biden. Iohannis a spus anterior că, la întâlnirea cu președintele american, i-a transmis că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează

Cuvântul în sine este un acronim din limba engleză: Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, iar în limba română s-ar traduce ca rețea radar fazată pentru interceptare țintită.

Practic, o rachetă avansată de interceptare țintește un obiect pe baza informațiilor primite de la sistemele radar de înaltă performanță.

Potrivit producătorului american, compania Raytheon, sistemul poate neutraliza rachete balistice tactice, rachete de croazieră, drone și aeronave avansate.

E un sistem mobil, adică poate fi mutat cu ajutorul camioanelor, iar componentele sale sunt:

un radar puternic,
o stație de control,
stații de lansare,
un generator de energie,
alte vehicule de sprijin.

Securitatea summitului NATO din Vilnius, Lituania, din iulie 2023 a fost asigurată și prin intermediul acestor sisteme

Raytheon Technologies produce radarele și sistemele terestre, iar compania americană Lockheed Martin produce rachetele interceptoare.

Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 km și poate urmări până la o sută de ținte simultan, potrivit specificațiilor furnizate în 2015 de NATO.

Pe scurt, sistemele da baterii Patriot funcționează în câțiva pași:

Radarul detectează și urmărește țintele reperate, apoi trimite datele către stația de control;

Stația de control primește datele, le procesează și le trimite la stația de lansare, aflată în apropierea radarului.Stații de control ale sistemelor Patriot.

Stația de lansare adăpostește modulul de operare la distanță, lansatorul cu 16 rachete interceptoare în cele patru „tunuri”. Stația de lansare primește locația țintelor printr-o antenă;

Interceptoarele (rachetele) sunt lansate fie manual, fie de la distanță ,din stația de control.

Ghidarea interceptoarelor (până la nouă pentru fiecare sistem) are loc în timpul zborului cu ajutorul radarelor care urmăresc ținta, pe măsură ce rachetele interceptoare se apropie.

Sistemul are capacități diferite, în funcție de tipul de interceptor utilizat:

Interceptorul PAC-2 folosește un focos cu fragmentare prin explozie – se detonează în apropierea rachetei inamice;
Interceptorul PAC-3, mai nou, folosește o tehnologie mai avansată, de tip „hit-to-kill”, adică va căuta să lovească focosul rachetei balistice inamice.

Dintr-o unitate de tragere de bază a unei baterii Patriot pot face parte până la 90 de soldați, dar pentru ca ea să fie operată în luptă are nevoie de doar trei soldați în stația de control.

Cursurile de formare pentru militarii care pot utiliza și întreține Patriot durează câteva luni, în funcție de operațiune: cursul de operator al sistemului de lansare durează 13 săptămâni, iar cel de operator de control al focului durează 20 de săptămâni. Cursul de reparare a sistemului durează 53 de săptămâni.

În 2017, România a semnat un acord de aproape 4 miliarde de dolari pentru a obține sisteme de baterii Patriot.

Livrările au început în 2020 și vor dura până în 2026. Printre țările non-NATO care au astfel de sisteme avansate se numără Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Israel, Qatar sau Arabia Saudită.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: