După Hidroelectrica, și Nuclearelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare Cernavodă, a dat în judecată Fiscul, contestând mai multe decizii de impunere ale acestuia de anul trecut, prin care a stabilit în sarcina companiei o sumă suplimentară de plată în valoare de peste 18 milioane lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,16 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro.

Speța este identică juridic cu cea anunțată recent de Profit.ro, în care cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, controlat tot de stat, a reclamat în instanță o impunere suplimentară a ANAF de peste 64 milioane lei și accesorii de 1,56 milioane lei.

Nuclearelectrica a plătit sumele care i s-au cerut, după care a făcut contestații administrative la Fisc, iar după respingerea acestora de către instituție, a intentat proces.

Potrivit legislației privind supraimpozitarea din energie, cota de impunere a fost de 80% din diferența dintre prețul mediu net lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022, respectiv de 100% începând cu 1 septembrie 2022.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: