Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă privind alegerile din 9 iunie, că cel mai bătrân candidat la alegerile locale din România are 100 ani. PS News a aflat cine este neobișnuitul candidat și ce anume îl motivează să intre în viața politică.
Cel mai vârstnic candidat la alegerile din 9 iunie este Ardeleanu Mihai (100 de ani), veteran de război, din comuna Dumești, județul Vaslui.
Fost morar al comunei Dumești, Ardeleanu a candidat și la alegerile din 2019 având, atunci, 96 de ani.
Înscris pe listele USR ale Consiliului local din comună, chiar dacă în urmă cu patru ani nu a câștigat, veteranul de război continuă să spere, ceea ce l-a determinat să candideze, din nou.
Candidatul centenar are doi copii: un băiat și o fată. Fata este doctor în chirurgie plastică, în prezent, pensionară, iar băiatul său este consilier județean la Bârlad, fost deputat PNL.
Ardeleanu Mihai a fost celebrat, la Centrul Militar, la împlinirea celor 100 de ani. De asemenea, participă de câte ori este invitat, la activitățile Centrului Militar din Vaslui.
“Este foarte lucid. Merge pe picioarele lui. De baston se folosește rar. Uneori, prin curte, se sprijină în baston, când are de făcut diverse activități. În rest nu are nevoie de el”, ne-a mărturisit finul său, Gelu Simiuc.
Cel mai bătrân candidat la alegerile locale are 100 ani. Mai sunt doi de 95 ani și doi de 94 ani
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că cel mai tânăr candidat are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani. Mai sunt doi de 95 ani și doi de 94 ani.
”Avem, de asemenea, doi candidaţi la alegerile locale de 95 de ani, doi candidaţi de 94 de ani”, a anuntat Toni Greblă.
Şeful AEP a afirmat că pentru alegerile la Parlamentul European s-au înscris 494 de candidaţi, dintre care 167 sunt femei, ceea ce reprezintă 33,81% din total, un procentaj un pic mai bun decât cel de la alegerile locale.
Candidaţii vor fi votaţi de toţi cetăţenii români în vârstă de peste 18 ani împliniţi chiar şi în ziua alegerilor şi care au domiciliul fie în ţară sau străinătate şi nu şi-au pierdut dreptul de a alege.
”Avem înscrişi în registrul electoral 18.025.324 de alegători, din care 942.730 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate”, a anunţat Greblă.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a mai spus că la alegeri se vor deschide în dimineaţa zilei de 9 iunie 18.968 de secţii de votare în ţară şi un număr record în străinătate, 915 de secţii, faţă de aproximativ 450 câte au fost organizate la scrutinul din 2019.
În străinătate, din cele 915 secţii de votare, cele mai multe vor fi deschise în ţările în care şi prezenţa cetăţenilor români este mai mare. Astfel, în Italia vor fi deschise 150 de secţii, în Marea Britanie, 147, în Germania – 104 secţii şi Franţa 66 de secţii, iar în republica Moldova, 52 de secţii, în SUA fiind 48 de secţii de votare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News