Radu Magdin: Modelul Singapore – Cum și ce ar putea fi aplicat în România?

Sursa foto: Facebook

Analist și consultant specializat în comunicare, afaceri publice și campanii politice, Radu Magdin publică o opinie despre modelul Singapore, analizând cum și ce ar putea fi aplicat în România. Analistul politic susține, printre altele, că primul aspect esențial al succesului din Singapore este leadershipul politic stabil și viziunea de lungă durată.

„Cu schimbarea recentă de leadership de la mijlocul lunii mai, tot mai mulți se uită cu atenție la ce se întâmplă în Singapore. Pe scurt, în mai puțin de șase decenii de independență, Singapore a reușit să se transforme dintr-o societate subdezvoltată într-un hub global al afacerilor, tehnologiei și inovației printr-o combinație (mai ușor sau mai greu de replicat, rămâne de discutat) de factori cheie. Într-un moment în care discutăm tot mai mult despre care trebuie să ne fie pașii în anii următori, adoptarea unor elemente din acest model ar putea fi luată în considerare pentru dezvoltarea economică și socială a României.

Primul aspect esențial al succesului din Singapore este leadershipul politic stabil și viziunea de lungă durată. Guvernul singaporez a implementat politici coerente și stabile, axate pe dezvoltare economică, stabilitate socială și creșterea calității vieții cetățenilor. Cred că spun un lucru gândit de foarte mulți români: România ar putea beneficia enorm de pe urma unui leadership politic cu abordări similare (însă, o mare diferență, aceste abordări trebuie să fie democratice), care să promoveze predictibilitatea și coerența în politicile publice, printr-o agendă de reforme structurale și investiții pe termen lung. Dacă tot este discursul guvernamental atât de centrat pe stabilitate, măcar să ne inspirăm din cum a fost ea înțeleasă în Singapore”, scrie Radu Magdin, într-un editorial publicat pe profit.ro

„Educația de calitate și investițiile în capital uman reprezintă un alt pilon al modelului statului Singapore”

„Prin alocarea de resurse semnificative pentru sistemul educațional și formarea profesională, Singapore a creat o forță de muncă extrem de calificată și adaptabilă la schimbările rapide ale economiei tot mai globalizate. România trebuie să investească în modernizarea sistemului educațional, promovarea învățării pe tot parcursul vieții și în dezvoltarea de programe de formare profesională pentru a pregăti forța de muncă pentru cerințele unei economii moderne și competitive. Competitivitatea noastră economică depinde decisiv de cum va arăta educația în anii următori, iar România Educată are cu adevărat ce învăța din modelul singaporez.

Promovarea inovației și cercetării științifice a fost un alt element crucial pentru dezvoltarea statului Singapore. Investițiile masive în infrastructura de cercetare și dezvoltare au stimulat crearea unui ecosistem vibrant de inovare, atrăgând talente și investiții străine în sectorul tehnologic. România ar trebui, nu doar cu vorbe, ci și cu fapte, să sprijine infrastructura de cercetare, să faciliteze transferul de tehnologie între universități și mediul de afaceri și să acorde sprijin inteligent și consistent pentru startup-uri și companiile inovatoare. Cu un stat facilitator, care investește acolo unde mediul privat are ezitări, România poate scăpa de pericolul epuizării actualului model de creștere economică”, mai scrie Radu Magdin.

Radu Magdin este, începând din 8 mai, și vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Română din Singapore (RoCham). Numirea acestuia vine într-un moment crucial pentru România, țara noastră urmărind să-și extindă prezenţa la nivel global şi să îşi consolideze relaţiile bilaterale cu parteneri cheie precum Singapore.

Citiți AICI articolul complet.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: