Jaful lui Coliban. Afacerea F.C. Brașov – Episodul I

Allen Coliban, sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Apucând să promită, în campania din anul 2020, că va susține fotbalul brașovean, primarul Allen Coliban a găsit o soluție, să facă să fie bine pentru familia sa, ca să nu fie rău.

Însă, jaful a fost descoperit repede pentru că specialiștii în drept ai primarului #Rezist nu sunt foarte competenți ci doar hrăpăreți. Dar, despre subiectul avocaților plătiți cu zeci sau mii de euro din bani publici, pentru procese pierdute, s-a scris deja, așa că, să revenim la cel mai mare jaf din istoria sportului brașovean.

Primarul Allen Coliban s-a gândit, prima oară, la vehiculul de sifonat bani publici. Pentru că, și așa, avea o asociație, pe numele ei Asociația Scotch Club, s-a gândit că, cel mai bine ar fi să folosească asociația proprie.

Într-un episod următor, vom dezvălui cine erau ceilalți membri ai asociației, în afară de însuși primarul Allen Coliban.

Afacerea F.C. Brașov

Fiind, așadar, setat contextul, acesta a introdus municipalitatea ca membru în asociație și a cerut directorilor a două entități aflat în subordinea Consiliului Local Brașov să fie și ei membri în asociație, respectiv Direcției de Administrare Infrastructură Sportivă (D.A.I.S.) și Serviciul Public Local de Termoficare (S.P.L.T.).

La acest moment al faptelor, erau membri în asociație 4 persoane fizice, printre care și numitul Allen Coliban, precum și 3 entități publice respectiv UAT Municipiul Brașov, D.A.I.S. și S.P.L.T.

În mod interesant, Allen Coliban era membru în asociație, în dublă calitate, atât în calitate de persoană fizică cât și în calitate de reprezentant al UAT Muninicipiul Brașov.

Sifonarea banilor a început cu încheierea contractului de finanțatare 42/79910/27.07.2021, având ca obiect finanțarea cu 1.000.000 de ron a asociației redenumită Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște. Ulterior, s-a încheiat actul adițional 1 la contractul de finanțare, fiind suplimentată suma inițială cu 2.500.000 ron. În acest mod, la data de 31.12.2021, fuseseră decontate plăți în valoare totală de 3.483.668,4 ron, bani publici, din patrimoniul municipiului Brașov.

În treacăt, observăm și că asociația prin care se sifonau banii, își avea sediul în apartamentul primarului Coliban.

Curtea de Conturi a României a stabilit, în legătură cu această finanțare, că s-au comis mai multe infracțiuni, drept pentru care, prin adresa nr. 20726/02.03.2023, a sesizat DNA Brașov în vederea urmăririi faptelor și tragerii la răspundere penală a vinovaților.

În anul următor, respectiv 2022, fiind speriat de primul control al Curții de Conturi dar, totodată, disperat să continue sifonarea banilor publici, primarul Coliban a inventat un Ghid de finanțare sportivă prin care s-au efectuat plăți nelegale, în valoare de 2.450.226 ron, aceleeași asociații aparținând famigliei #Rezist.

Beneficiind de suportul acelorași avocați de casă, primarul Coliban a contestat raporatele Curții de Conturi, însă fără succes, pentru că instanțele brașovene au respins acțiunile primarului, constatând că cele consemnate de Curtea de Conturi sunt corecte.

Sfidând orice bun simț, Allen Coliban a trebuit să pună în aplicare obligațiile fixate de Curtea de Conturi în sensul recuperării prejudiciilor. Așadar, Primăria Brașov a dat în judecată Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște, pentru recuperarea sumelor, atât cele din 2021, cât și cele din 2022. Primarul Coliban s-a dat, practic, pe el însuși în judectă, încercând să acopere urmele infracțiunii.

Din păcate pentru el, DNA Brașov a avansat cu cercetările și a aflat, inclusiv, cum banii au ajuns în buzunarele famigliei dar și cum au fost presați și santajați funcționarii publici pentru a da drumul acestor plăți, fără bază legală.

Va urma…!

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: