VIDEOREPORTAJ Alegeri Primăria Generală București: „Este un dezastru. Burduja, cel mai pregătit și competent

Sursa foto: Primăria Bucuresti
Sursa foto: Primăria Bucuresti

Mai sunt patru zile până când vom află care va fi alesul pentru Primăria Generală a Capitalei. În cursă s-au înscris patru candidaţi: Nicuşor Dan, actualul primar, Gabriela Firea – fost primar general al Capitalei, Cristian Popescu Piedone – actual primar în Sectorul 5 al Capitalei şi Sebastian Burduja, singurul dintre candidaţi care n-a mai ocupat o funcţie în administraţia Bucureştiului.

Ce spun bucureștenii, pe ultima sută de metri, care sunt favoriții lor și cât sunt de deciși să mergă la vot- în videoreportajul de mai jos, realizat de PS News.

 

A fost un dezastru, în ambele mandate!

„Pentru mine este un dezastru. Merg la vot în fiecare an, cum să nu mă duc?! Și chiar dacă am votat pe cine am vrut, tot nu a ieșit. Există hoție. Avem un tineret care nu realizează ceea ce înseamnă adevărul. Nu are cine să le explice”.

 

Nu mă duc la vot!

“Nu mă duc la vot. Și s-a terminat. O pleiadă întreagă de borfași. Nu merită,” spune categoric un bucureștean.

„Nici eu nu merg. Nu am fost la vot de mulți ani. Sunt total nemulțumit. Aș dori ca toți cetățenii, prin absenteism să se manifeste”, a adăugat un alt cetățean.

Sebastian Burduja mi se pare cel mai pregătit

„Sebastian Burduja mi se pare cel mai pregătit și competent și corect. Mai este Nicușor Dan. Am fost mulțumită de el. A făcut multe lucruri pentru București și s-a luptat cu mafia imobiliară. Mie mi s-a părut correct. Un luptător”, afirmă o bucureșteancă.

Există și oameni care nu pot vota din cauze administrative.

“Am buletinul expirat. Așa că nu am cum să votez”, spune un cetățean.

Eu nu am votat niciodată!

“Noi nu votăm. Eu plec în Turcia, dar chiar dacă nu plecam, nu votam. Eu nu am votat niciodată”, mărturisește un domn.

“ Eu votez PSD. Asta e! Votez Alianța PSD-PNL”, spune, cu certitudine, unul dintre bucureștenii intervievați.

”Votez Burduja. E băiat deștept. A studiat în America, e băiat pregătit, a lucrat la Banca Mondială”, argumentează unul dintre ei.

“Burduja, Burduja”, continuă ceilalți cetățeni, în cor.

 

Candidații la Primăria Municipiului București

Nicuşor Dan este matematician de profesie, chiar olimpic la această disciplină, şi a intrat în viaţa politică o dată cu lansarea USR (Uniunea Salvaţi România). El este care a iniţiat şi fondat această mişcare care ulterior a luat forma unui partid şi al cărei prim preşedinte a fost.

Gabriela Firea, fostul primar
Gabriela Firea, în vârstă de 51 de ani, a deţinut funcţia de primar general al Capitalei înaintea lui Nicuşor Dan. Gabriela Firea a intrat în cursa pentru alegerile locale 2024 din Bucureşti pe ultima sută de metri. Iniţial, PSD l-a propus drept candidat pe medicul Cătălin Cîrstoiu, dar acesta a fost retras.

Gabriela Firea a fost ministru al Familiei şi Egalităţii de Şanse în guvernul Nicolae Ciucă, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi în guvernul Marcel Ciolacu. Firea deţine şi funcţia de senator, funcţie pe care a avut-o şi în legislatura 2012-2016.

Cristian Popescu Piedone, primarul de la Sectorul 5
Cristian Popescu Piedone este actualul primar de la Sectorul 5, fost primar la Sectorul 4. Piedone, în vârstă de 61 de ani, candidează pentru prima dată la funcţia de primar general al Capitalei. Piedone a intrat în politică în 1994, în rândurile Partidului Social Democrat. În perioada 2000 – 2004 a fost consilier general şi inspector la Primăria Sectorului 6.

De la alegerile locale din 2008 şi până în 4 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone a fost primarul Sectorului 4. A demisionat atunci în urma tragediei de la Colectiv.

Sebastian Burduja, candidatul care nu deţinut o funcţie în administraţia Capitalei
Sebastian Burduja, în vârstă de 38 de ani, este singurul candidat la alegerile locale 2024 care nu a deţinut o funcţie în administraţia Capitalei. Burduja este în prezent preşedinte al PNL Sector 1, dar şi ministru al Energiei. Între 3 mai 2022 şi 15 iunie 2023 a fost ministrul al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Sebastian Burduja a efectuat stagii de practică în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) – Comisia Economică pentru Europa, precum și la Ministerul Afacerilor Externe – Divizia NATO. Între 2012 şi 2015 a lucrat ca specialist în dezvoltare la Banca Mondială şi a coordonat proiecte pentru Europa şi Asia Centrală.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: