Mihai Isac, analist politic: AUR aplică metode rusești în campania sa electorală

Sursa foto: tvrmoldova.md

Simpatizanții lui Putin încep să îngroașe rândurile în partidul AUR. George Simion a decis să-l primească în partid la începutul anului pe Sergiu Mihalcea, un propagandist eurosceptic, care compară Uniunea Europeană cu Germania nazistă a lui Hitler. Mihalcea propagă teorii ale conspirației în liceele din România, spunând, printre altele, că se ascunde adevărul despre Eminescu.

Analistul politic Mihai Isac a oferit o analiză mai amplă, pentru PS News, despre relațiile AUR cu partidele declarate pro-ruse și despre modul cum AUR aplică metode rusești în campania sa electorală. 

„George Simion și AUR dovedesc încă odată o miopie politică ori incompetență în fața alegătorilor, a electoratului român.

Faptul că actuala conducere a AUR tolerează și încurajează astfel de personaje aruncă o umbră asupra pseudo-discursului unionist atât de drag, reprezentanților AUR. Este greu de explicat cum un partid care se consideră campionul apărării drepturilor românilor din comunitățile istorice poate susține un prieten declarat al Kremlinului.

Desigur, bunele relații ale AUR cu partidul declarat pro-rus din Bulgaria, „Vâzrajdane”/”Renașterea”, explică modul rusesc de a face politică implementat de AUR. Formațiunea politică din Bulgaria are un acord de colaborare încheiat cu formațiunea cu nume similar din R. Moldova, Renașterea, partid finanțat de oligarhul fugar Ilan Șor. Recent, Ilan Șor a primit în mod oficial cetățenia Federației Ruse, iar Moscova a devenit reședința blocului politic Pobeda/Victoria, prin care Rusia vrea să preia conducerea la Chișinău după alegerile parlamentare de peste Prut din vara anului 2025.

Personal, nu pot înțelege cum deputații și senatorii AUR, originari din Basarabia, pot face parte dintr-un partid cu personaje care susțin sus și tare, retorica rusă. Amintirea tiraniei sovietice și a sutelor de mii de români deportați în Siberiile de gheață este ignorată total de conducerea AUR.

AUR: De la un discurs cu tendințe anti-occidentale, până la folosirea copiilor drept carne de tun electorală

AUR aplică metode rusești în campania sa electorală pentru europarlamentare și alegerile locale, de la folosirea unui discurs cu tendințe anti-occidentale, până la folosirea copiilor drept carne de tun electorală pentru satisfacerea unor orgolii mărunte de politicieni.

Lipsa evidentă a unei moralități și a unei oferte politice care să răspundă nevoilor electoratului duce la apariția unor astfel de situații jenante.

Sper ca cetățenii români din România, R. Moldova ori diaspora să aibă maturitatea să înțeleagă capcana întinsă de astfel de partide, care slujesc intereselor Federației Ruse și nu a României.

În pofida sprijinul primit din partea serviciilor de spionaj ruse, partidele extremiste de genul AUR ori Renașterea de la sud de Dunăre nu au șanse să obțină un număr suficient de mandate pentru a influența politica Uniunii Europene.

Principalele partide politice europene din Parlamentul de la Bruxelles vor forma un cordon sanitar pentru a nu permite intereselor rusești să domine agenda comunitară în următorul ciclu electoral”, este opinia analistului Mihai Isac.

 

 „America este noul stalinism” scria Sergiu Mihalcea intr-o postare din octombrie 2023

Din discursurile lui Mihalcea, aflăm că România e furată de străini, că are bogății uriașe și că există unul, Soroș, care bagă zâzanie între români (nu știam că tema a fost preluată și de AUR) sau că România este aruncată de occidentali într-un război hibrid pe toate planurile.

Sergiu Mihalcea și discursul anti-UE

Sergiu Mihalcea a fost invitat la o conferință organizată de Ambasada Rusiei, unde a avut un mesaj anti-UE, ajungând în situația de a compara Uniunea Europeană cu Germania nazistă a lui Hitler. Mihalcea a preluat propaganda de la Moscova și o distribuie în România. Acesta a cerut ca România să nu-și mai respecte angajamentele asumate la nivel internațional și să nu ajute Ucraina.

Ceea ce se întâmplă azi în Europa Uniunii este refacerea filo-germană a marșului către Est. Același „Drang nach osten” (n.r. în română: Marșul spre Est) pe care Hitler l-a lansat cu tancurile, Uniunea Europeană îl continuă pentru moment cu armele economice. Dacă trăim deja în imperiul Uniunii Europene, care are ca țintă finală să pună steagul cu stele galbene pe Moscova, e bine să știm și noi.

Ce voce importantă din România s-a ridicat să spună că nu e în interes național să fim părtași la imixtiunea organizațiilor din care facem parte în jocuri periculoase care vizează de fapt pe Federația Rusă? Poți să te ridici politicos, și ferm, și demn și să spui în fața Uniunii că te opui unor demersuri care pot aduce pe viitor consecințe grave interesului național al țării tale. Cum a făcut un conducător român în 68 (n.r. Nicolae Ceaușescu).

(…)

O să vină vremea când s-ar putea să fim întrebați de copiii noștri „Ce a căutat România, ca parte integrată a Uniunii Europene, în marșul către Ucraina?” Iar dvs. națiune rusă știți mai bine cum își poate apăra un popor unit țara, cu icoana Maicii Domnului deasupra capetelor”, a spus Sergiu Mihalcea, în fața reprezentanților Rusiei în România.

Sergiu Mihalcea a publicat mai multe mesaje naționaliste pe rețelele de socializare, denigrând imaginea Uniunii Europene. Euroscepticismul lui Mihalcea este periculos pentru viitorul României în UE, în condițiile în care alegerile europarlamentare vor avea loc în acest an, în iunie.

Sergiu Mihalcea a fost invitat să vorbească, pe 13 decembrie, la Colegiu Național Gheorghe Lazăr, unul dintre cele mai importante din România.

„Astăzi, în Amfiteatrul Colegiului Gheorghe Lazăr, despre realul debut al lui Eminescu, la Budapesta, apărător al Transilvaniei. Fapte scoase voit din educația fiecărui român! Dacă se acceptă mereu falsul și convenția hotărâtă de alții, atunci și ființa umană va fi construită după chipul minciunii! Educația este LUMINĂ, nu întunecime!”, a scris Mihalcea pe FB.

Discursul naționalist, anti-maghiar al lui Mihalcea, în fața unor copiii

Mihalcea a dat drumul teoriilor conspirației în fața elevilor, susținând că adevărul despre viața și opera lui Eminescu sunt ascunse.

Mihalcea crede că e foarte important ca elevii să știe că Mihai Eminescu a debutat într-un ziar la Budapesta și spune – conspiraționist – că acest lucru le este ascuns elevilor. Continuă spunând că o serie de articole scrise de Eminescu sunt scoase din edițiile operelor lui.

„Sunt scoase aceste 3 articole scrise de Eminescu cu un curaj nebun la Pesta.

De atunci, Eminescu a fost urmărit în fiecare perioadă a vieții lui. Și acum ni se spune că e util, dezirabil să avem o Transilvanie autonomă. Dar, invers, în 1870 când Transilvania nu era parte din România, un tânăr – Eminescu – a avut curaj să înfrunte moartea.

Dictatura, azi, nu mai este ca în comunism… Ca să simți noua dictatură, noua democrație viciată, gândiți-vă cât de mult vi se rupe de lucrurile importante ale valorilor românești”, a spus Mihalcea în fața elevilor.

Mihalcea mai zice conspirativ că, până și data nașterii lui Eminescu, e ascunsă românilor. O dispută atât de conspirativă încât se găsește și în wikipedia.

Discursul naționalist, anti-maghiar al lui Mihalcea a avut loc în fața unor copiii, unii dintre ei minori.

Cine este Sergiu Mihalcea

Mihalcea a fost prezentat de George Simion în 14 decembrie 2023 ca nou membru AUR și coordonator al Comisiei de apărare a identității naționale. Mihalcea a spus despre el că este urmărit de 2,5 milioane de oameni, deși pe Facebook are aproximativ 152.000 de urmăritori.

Mihalcea a participat în mai 2021 la recepția Ambasadei Rusiei organizată cu ocazia încheierii mandatului lui Pavel Alekseenko, diplomat rus care după misiunea în România s-a întors la Moscova pentru a activa în cadrul Ministerul de Externe.

În iunie 2021, Mihalcea participa la o conferință despre pace, organizată de Federația Rusă cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Mihalcea spunea atunci că mulțumește și că ”este onorat” că este invitat a treia oară la conferința rușilor.

Mihalcea este invitat și în emisiunile lui Cozmin Gușă care propagă de asemenea teoriile conspirației, propaganda rusă în România și are un discurs anti-SUA, NATO și Occident.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: