Euroalegeri: În Germania, partidele conservatoare, pe primul loc cu 29 de eurodeputaţi

Sursa foto: Twitter

Conform primelor estimări realizate pentru postul public de televiziune ARD și difuzate la închiderea urnelor în Germania, arată că partidele conservatoare (Uniunea Creștin Democrată / Uniunea Creștin Socială) vor trimite în Parlamentul European 29 de deputați – 23 de la CDU și 6 de la CSU. Cele două grupări din familia popularilor, care au dat în actualul mandat șefa Comisiei Europene, pe Ursula von der Leyen, adună în scrutinul de astăzi 29,5% din opțiunile electoratulu, transmite DW.

Alternativa pentru Germania, formațiunea der extremă dreaptă, a obținut al doilea scor (16,5% din voturile exprimate) și va fi reprezentată de 17 eurodeputați. Social-democrații cancelarului Olaf Scholz au primit voturi pentru o prezență de 14 oameni în legislativul comunitar (cel mai mic scor din istoria participării la alegerile europene) în vreme ce colegii lor ecologiști de coaliție vor avea 12 eurodeputați și aproape că își înjumătățesc reprezentarea în PE. Cele cinci procente ale liberalilor (al treilea partid din coaliția-semafor care guvernează la Berlin) înseamnă cinci mandate pentru formațiunea lor, FDP.

Un bloc politic recent constituit în jurul fostei lidere a Stângii post-comuniste Sahra Wagenknecht, va avea șase eurodeputați, în vreme ce Stânga pierde jumătate din mandate și rămâne cu trei.

În Germania nu există prag electoral la alegerile europene, astfel că alte circa zece formațiuni vor primi locuri în PE.

Prezența la vot a fost de 64%, mai mare cu peste trei puncte procentuale față de acum patru ani.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: