Cum a pierdut USR peste 1,3 milioane de voturi în doar 5 ani

Sursă foto: Facebook / Cătălin Drulă

USR traversează o criză profundă și riscă dispariția după ce a pierdut 1,3 milioane de voturi în doar 5 ani. Rezultatul de la alegerile locale și europarlamentare din 2024 arată dezastrul provocat de grupul Barna-Drulă-Ghinea, care a preluat un partid cu potențial și l-a transformat într-un eșec politic.

La alegerile europarlamentare din 2019, USR, în alianță cu PLUS, reușea să se claseze pe locul 3, la mică distanță de PSD, locul 2. USRPLUS obținuse 2.028.236 de voturi, adică 22,36% din numărul total de voturi. Era pentru prima dată când USR demonstra că putea lupta cu PNL și PSD.

Din 2019 și până în 2024, USR a suferit numeroase transformări, a pierdut PLUS-ul, l-a pierdut pe Dacian Cioloș și numeroși parlamentari și europarlamentari. Dan Barna și Cătălin Drulă sunt președinții USR care au prăbușit partidul în doar câțiva ani.

1,3 milioane de voturi, pierdute în 5 ani

La alegerile europarlamentare din 2024, Cătălin Drulă a format Alianța Dreapta Unită (ADU) cu PMP și Forța Dreptei (FD). Cele două partide alese de Cătălin Drulă erau complet diferite de ceea ce voia și susținea USR în spațiul public. Între USR, PMP și FD nu exista niciun punct comun, în afară de disperarea de a-și apăra fotoliile și a rămâne abonați la banii statului.

ADU a avut un rezultat rușinos la alegerile europarlamentare din 2024. Lista ADU pentru PE a primit doar 777.519 voturi în toată țara, adică 8,7% din numărul total de voturi. Astfel, în doar 5 ani, USR a pierdut 1,3 milioane de voturi. Acesta este unul dintre cele mai slabe rezultate la alegeri de când există USR. Spre exemplu, la parlamentarele din 2016, primul lor test electoral, partidul a obținut peste 600.00 de voturi. În 2024, după 8 ani de existență, USR a riscat să coboare la acel rezultat. Din cele 777.519 voturi, o parte sunt pentru PMP și Forța Dreptei, deci este posibil ca rezultat USR din 2024 să fie chiar mai slab decât primul lor test electoral.

La cine au ajuns voturile

Cele 1,3 milioane de voturi pierdute de USR nu au mers doar spre PSD, PNL sau AUR. Cea mai mare parte s-a împărțit între foștri membri de partid care au candidat la alegerile europarlamentare.

Dacian Cioloș a format partidul REPER, care a obținut 333.852 de voturi, adică 3,75% din numărul total de voturi la alegerile europarlamentare din 2024. Partidul lui Cioloș nu a reușit intrarea în Parlamentul European, deși a luat din USR mai mulți europarlamentari. Fostul premier și-a pierdut relevanța și notorietatea pe scena politică din România.

Nicu Ștefănuță, fost membru și europarlamentar USR, a părăsit partidul condus de Cătălin Drulă și în 2024 a candidat ca independent la alegerile europarlamentare. Nicu Ștefănuță a obținut 275.341 de voturi, adică 3,03% din voturi. Aceste voturi i-au fost suficiente pentru a câștiga mandatul de europarlamentar. Este singurul candidat independent care a reușit să intre în Parlamentul European. Nicu Ștefănuță aproape l-a egalat pe Dacian Cioloș, care a avut un partid de partea sa.

Vlad Gheorghe, fost membru și europarlamentar USR, a decis și el să părăsească partidul lui Cătălin Drulă, după ce a văzut că nu a avut loc pe lista ADU la alegerile europarlamentare. Vlad Gheorghe a candidat ca independent la alegerile europarlamentare din 2024 și a obținut 221.224 de voturi, reprezentând 2,48% din numărul total. Fostul USR-ist nu a reușit să intre în Parlamentul European, dar a fost foarte aproape să o facă.

Dacă adunăm toate aceste voturi, partidul lui Drulă ar fi putut să aibă singur la alegerile europarlamentare circa 1,5 milioane de voturi. Cioloș, Ștefănuță și Gheorghe au avut împreună peste 800.00 de voturi, care în 2020 erau pentru USR. Chiar dacă din ADU am scădea participarea PMP și FD, tot ar rămâne USR+Cioloș+Ștefănuță+Gheorghe cu peste 1 milion de voturi.

Prin deciziile de a renunța la Cioloș, la Ștefănuță și Gheorghe, Cătălin Drulă și grupul său nu au făcut decât să piardă peste 800.000 de voturi la alegerile europarlamentare. Eșecul USR din 2024 este și mai mare dacă privim și rezultatul AUR, care obținut peste 1,3 milioane de voturi, adică aproape dublu decât alianța USR-PMP-FD.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: