Câteva zeci de medici din cadrul Ambulatoriului de specialitate au pichetat, joi, sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi au cerut, printre altele, dublarea bugetului şi creşterea valorii punctului pe servicii. Ei afirmă că acest domeniu este subfinanţat.
Protestatarii au înaintat un memoriu către conducerea CNAS în care menţionează care sunt problemele cu care se confruntă.
”Subfinanţarea accelerată a finanţării în termeni reali a ambulatoriului de specialitate este evidentă prin evaluarea creşterii valorii punctului de servicii pe ultimii ani, astfel că la nivelului anului 2021, după regularizare, acesta a fost de 4,31 lei, iar acum 4,5 lei, creşterea fiind de doar 4,4%. În condiţiile în care inflaţia cumulată este de 24,27%, fiscalitatea a crescut cu 250-300% şi salariul mediu brut (referinţă pentru salariile angajaţilor noştri) a crescut de la 5535 lei în 2021, la 7567 lei în ianuarie 2024 şi este în creştere începând cu 1 iulie şi toate cheltuielile de ţin de funcţionarea cabinetelor au crescut exponenţial, valoarea punctului pe servicii a crescut doar cu 4,4%”, au afirmat medicii din ambulatoriu.
Ei au declarat că deficitul de medici în acest sector este de 47%.
”Din datele CNAS, la necesarul estimat de 21.000 de norme în ambulatoriul de specialitate există un deficit de medici de 47%, dublat de creşterea vârstei medii a medicilor (de aproximativ 33 de ani) şi a cifrelor alarmante ce privesc fenomenul de burnout la medici (evaluate recent de CMR). În aceste condiţii constatăm lipsa unei strategii bugetare cu privire la finanţarea acestui segment prespitalicesc , cu aruncarea în integralitate a constrângerilor financiare asupra operatorilor privaţi care asigură asistenţa medicală de specialitate pe baza unor contracte cu CNAS”, mai precizează sursa citată.
Medicii din ambulatoriu solicită: dublarea bugetului alocat ambulatoriului de specialitate, prin solicitare oficială de suplimentare justificată a bugetului către Ministerul de Finanţe, creşterea valorii punctului pe servicii şi în medicina de specialitate , astfel încât să existe o valoare unitară a acestuia în medicina prespitalicească.
Ei mai cer o ”negociere corectă şi reală între CNAS şi furnizorii de servicii medicale pe baza egalităţii partenerilor contractuali în vederea îmbunătăţirii calităţii actului medical şi a accesului pacienţilor la serviciile medicale din Ambulatoriul de specialitate” dar şi o ”reaşezarea şi renegocierea condiţiilor de furnizare a serviciilor medicale într-un nou contract cadru, având în vedere modificările propuse de CMR, în urma consultărilor în cadrul grupurilor de lucru ce au vizat toate specialităţile medicale şi unde propunerile au venit la colegii noştri implicaţi în mod direct în practica medicală”.
Premierul Marcel Ciolacu declara, la sfârşitul lunii mai, referitor la protestele medicilor din ambulatoriu, că „niciodată n-a existat un efort bugetar decontat prin Casa de Pensii de aproape un miliard şi 100 milioane euro pentru sistemul de sănătate”. „Niciodată în România nu au existat investiţii în sistemul de sănătate şi în infrastructură de aproape 4 miliarde de euro”, a mai spus şeful Executivului care a punctat că „nu a existat o dezvoltare atât de uniformă a sistemului de sănătate din România niciodată în cei 30 şi ceva de ani de la Revoluţie”. a mai spus el.
La sfârşitul lunii aprilie, Ministerul Sănătăţii anunţa că sprijină dezvoltarea continuă a serviciilor medicale din ambulatoriile de specialitate şi că este necesar să fie găsite resurse financiare la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru creşterea valorii punctului de servicii medicale în ambulatoriu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News