Alegerile prezidenţiale 2024 au loc pe 15 septembrie. Calendar complet

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul privind modificarea datei alegerii preşedintelui României a fost adoptat de Camera Deputaţilor încă de la începutul lunii martie. Coaliția PSD – PNL a stabilit organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale pe 15 septembrie, iar turul al doilea, două săptămâni mai târziu, adică pe 29 septembrie. 

Alegerile prezidenţiale din 2024 au loc pe 15 şi 29 septembrie

Concret, asta înseamnă că preşedintele care va fi ales de români la finalul lunii septembrie va avea de aşteptat aproape 3 luni, până pe data de 22 decembrie atunci când va expira mandatul preşedintelui în exerciţiu. Preşedintele Klaus Iohannis va preda puterea abia pe data de 22 decembrie. Surse politice spun că se va aplica modelul american, acolo unde preşedintele e ales în prima zi de marţi a lunii noiembrie, dar preia mandatul abia la finalul lunii ianuarie.

La alegerile prezidențiale anterioare din 2019, Klaus Iohannis, candidatul susținut de Partidul Național Liberal (PNL) precum și de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR/DFDR), a fost reales Președintele României cu 66,09% în turul 2, obținând 37,82% în primul tur. Astfel, potrivit articolului 81 din Constituția României, actualul președinte nu mai este eligibil pentru realegere. Mandatul actualului preşedinte se încheie chiar înainte de Crăciun, pe data de 22 decembrie.

Unii lideri social – democraţi îl susţin pe Mircea Geoană

PSD şi PNL au început dansul în doi pentru prezidenţiale. Surse politice spun că unii lideri social-democraţi ar fi deschişi la negocieri cu Mircea Geoană. Iar asta l-ar ajuta pe Marcel Ciolacu să evite bătălia prezidenţială şi să păstreze şefia Guvernului. Pentru liberali, strategia e clară: Nicolae Ciucă intră în bătălia pentru Cotroceni. Deşi iniţial erau programate pentru luna septembrie, alegerile pentru funcţia supremă în stat ar putea fi mutate spre finalul anului.

Sursele Observator spun că Marcel Ciolacu ar vrea să evite cursa prezidenţială. Asta chiar dacă liderii PSD i-au cerut să respecte tradiţia partidului şi să îşi asume lupta pentru Palatul Cotroceni.

Scenariul ca Mircea Geoană să fie candidatul PSD la 15 ani de la înfrângerea din 2009 a aruncat în aer liniştea din partid. Unii lideri au exclus categoric orice negociere cu numarul 2 din NATO. Alţii, în schimb, ar fi de acord. „Partidul Social-Democrat va avea candidat. Varianta cu care merge PSD o s-o anunţ după ce vorbesc cu colegii mei”, a precizat Marcel Ciolacu în urmă cu câteva zile.

După mai bine de două ore de discuţii, liderii PSD au decis că vor merge separat la alegerile prezidenţiale. „Uitaţi de candidatul comun, nu va fi aşa ceva”, le-a transmis Marcel Ciolacu social-democraţilor. De altfel, în perioada următoare va fi organizat şi un Congres pentru desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din acest an.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: