R. Moldova țintește finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani

Sursă foto: zdg.md
Sursă foto: zdg.md

Ministrul Energiei din R. Moldova a spus că obiectivul țării este finalizarea tuturor liniilor electrice de interconexiune cu sistemul românesc până în 2029, pentru a integra piața de energie din Moldova în cea europeană înaintea aderării politice la UE.

“Ambiția noastră este ca, până în 2029, să finalizăm interconexiunile cu România, și, prin piața românească, să ne devenim membri ai pieței europene de energie înaintea de aderarea la Uniunea Europeană. Avem un volum de investiții fără precedent în Republica Moldova, și simțim un sprijin fără precedent din partea tuturor statelor prietenoase și aici România are un rol aparte, în colaborarea noastră în furnizarea de energie pentru Republica Moldova în condiții similare celor pentru consumatorii din România”, a spus ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, la evenimentul de deschidere al forumului regional al energiei FOREN 2024, organizat zilele acestea de CMR-CME la Neptun.

“Multumesc României, mulțumesc poporului român. Republica Moldova beneficiază de sprijin necondiționat din partea tuturor forțelor politice din România, apreciem enorm acest lucru și ne dorim să nu mai fim o țară care trebuie mereu ajutată, și încercăm să ne dezvoltăm și ca un partener care să poată oferi și el ceva la nivel regional”, a mai spus ministrul moldovean.

Amintim că, în ultima strategie energetică 2025-2035, publicată de Ministerul Energiei are printre obiective asigurarea integrală, în orice situație și pe termen nedefinit, a consumului de energie al Republicii Moldova și, mai mult, vorbește despre impunerea prin legislația românească a garantării aprovizionării cu energie a Republicii Moldova.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: