Extrema dreaptă franceză vrea să abroge la toamnă reforma pensionării lui Macro, în cazul unei victorii în alegeri

Sursă foto: X

Reforma prin care vârsta pensionării a crescut la 64 de ani ”va fi abrogată în toamnă”, în cazul unei victorii a Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta), anunţă luni deputatul în exerciţiu Jean-Philippe Tanguy, care dă asigurări că nu vrea să ”provoace haos” în timpul Jocurilor Olimpice (JO) de la Paris, relatează AFP.

Un simbol al celui de-al doilea mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron, această reformă, adoptată cu forcepsul în 2023, ”va fi aborgată în toamnă, după consultări cu partenerii economici şi sociali”, în cazul în care RN obţine vicotria la 30 iunie şi 7 iulie, anunţă la BFMTV Jean-Philippe Tanguy.

În vederea justificării acestei amânări de câteva luni, deputatul în exerciţiu din Somme anunţă că ”niciun guvern nu poate ajunge la putere în timpul JO şi abroga o reformă creând haos în administraţie”.

Acesta este un mod de a prezenta un calendar, după ce şeful său Jordan Bardella a tărăgănat, apreciind că este vorba despre un subiect ”important” dar nu ”prioritar”.

În schimb, stânga unită sub culorile Noului Front Popular anunţă însă să abroge reforma pensiilor lui Macron încă din vară.

”Cu cât mergem mai repede, cu atât va fi mai uşor, pentru că abia a început să să fie aplicată”, a justificat la BFMTV deputatul în exerciţiu Eric Coquerel de la Partidul La France Insoumise (LFI, stânga radicală).

El estimează că costul revenirii la vârsta de pensionare la 62 de ani este de aprocimativ ”20 de miliarde de euro în 2032”.

El estimează că această sumă poate fi finanţată prin creşterea cotizaţiilor sociale.

Revenirea la o vârstă de pensionare de 60 de ani ar costa ”aproape dublu”, ”în mare 50 de miliarde” de euro, lucru care va avea loc ”treptat” şi ”imediat ce condiţiile macroeconomice o vor permite”, a adăugat el.

RN apără ”reforma care a fost propusă de către Marine Le Pen, ca persoanele care au început să lucreze devreme, înainte de (vârsta de) 20 de ani, sub rezerva unui anumit nunmăr de trimestre, evident, să poată ieşi la pensie înainte de vârsta de 60 de ani”, a precizat Jean-Philippe Tanguy.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: