În urma alegerilor din 9 iunie, România trimite la Bruxelles e o majoritate pro-europeană, reprezentată de candidați ai partidelor tradiționale dar și indepenedenți. Pe lângă aceștia însă, vom avea în Parlamentul European și reprezentanți ai curentului extremist. Cum este văzutacest lucru în mediul academic, dacă există îngrijorare în acest sens a vorbit Remus Pricopie, rectorul SNSPA, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„Mediul academic, prin excelență, analizează, compară, trage semnale de alarmă ș.a.m.d. Eu cred că țara trebuie să fie îngrijorată, însă din nou, ne place, nu ne place, trebuie să respectăm votul românilor și să încercăm să vedem cum este posibil totuși, ca România să trimită 20% din locurile pe care le are în Parlamentul European, persoane care sunt împotriva ideii de Europa, împotriva ideii de spațiu euroatlantic. Astea sunt întrebări elementare, dar și contradicții în termeni. Deci, te duci în Parlamentul European ca să spui ce? Nu vrem Uniunea Europeană. Asta s-a întâmplat. Primul aspect, al 2-lea aspect, din păcate, nu suntem prima țară, istoric vorbind, care a trimis astfel de parlamentari la Bruxelles. Să ne aducem aminte că Marea Britanie a decis să nu mai fie parte a Uniunii Europene ca urmare a unei campanii de lungă durată desfășurată în primul rând în Parlamentul European de către unii europarlamentari britanici și apoi mutată pe teritoriul Marii Britanii și finalizată, din păcate, cu un referendum la limită, dar cu un referendum care a dat câștig de cauză variantei de retragere. A fost, dacă vreți, ascensiunea acestor partide extremiste în Europa, oarecum a fost accelerată după momentul retragerii Marii Britanii, pentru că după brexit și alți radicali din Europa au început să prindă curaj. Dar am mai spus-o aici, la dumneavoastră, și o repet, chiar cu riscul de a spune un lucru de 100 de ori, aceste mișcări sunt susținute de către Moscova și nu este o bănuială sau frica mea. Este o afirmație oficială”, a afirmat Remus Pricopie.
Acesta a amintit faptul că Medvedev a spus că Moscova susține la vedere și secret, inclusiv financiar, toate partidele extremiste. De altfel, au și apărut în ultima vreme informații privind astfel de legături, inclusiv financiare, cu unii politicieni extremiști din România.
„Ca profesori, jurnaliști, putem să observăm, dar nu avem instrumentele să și demonstrăm. Tocmai de aceea n-am să spun nume, dar este suficient să stai un minut pe internet și să cauți și să vezi că există astfel de date neverificate. Sau eu nu am cunoștință ca până acum să fie verificat în mod oficial de statul român. Am cerut de vreo patru ori Parlamentului României să constituie o comisie care să analizeze în ce măsură nu un partid anume, ci politicienii din România ar putea să fie sub influența Moscovei sau a altor puteri străine care nu ne vor neapărat binele, în sensul direcției euroatlantice. Nu numai că nu s-a întâmplat nimic, dar s-a spus că nu Parlamentul trebuie să facă așa ceva”, a subliniat rectorul SNSPA.
În ce privește imaginile cu Diana Șoșoacă la Ambasada Rusiei, Remus Pricopie spune că, deși nu este de acord cu acțiunea acesteia, nu este vorba despre ceva ilegal.
„Dar dacă primești bani din afară sau din alte părți, ilegali, bani negri, aceea este o acțiune ilegală. Este dreptul Dianei Șoșoacă să spună că e bine în NATO sau că nu-i bine în NATO. Dar dacă spui că nu-i bine NATO pentru că ești finanțat de cineva, atunci este o acțiune ilegală. De asta unii nu înțeleg libertatea de exprimare. Da, Diana Șoșoacă are dreptul să spună ce dorește dumneaei. Dar dacă zicerile Dianei Șoșoacă sunt alimentate financiar sau în alt mod… dacă, am spus dacă, pentru că nu știu, atunci vorbim despre altceva. Dar nu Diana Șoșoacă, după părerea mea, este principalul suspect în materie de sprijin financiar și logistic, ci un alt personaj politic declarat persona non-grata în două state. Și, din nou, statul român nu are nicio problemă. Ba mai mult, eu, personal, ca profesor și român și iubitor de țară, simt că este absolut inacceptabil ca un astfel de personaj să candideze la prezidențiale. Și mă doare și mai tare dacă se confirmă faptul că alți politicieni vor să speculeze politic participarea lui Simion în campania prezidențială doar ca să se facă jocuri în turul doi”, a explicat Remus Pricopie.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News