Alegeri în Franța. Ce scriu ziarele. Agenda neașteptată a lui Emmanuel Macron

Foto Assemblee nationale

Primele rezultate ale alegerilor legislative anticipate, Franța arată că niciun grup politic nu este nici măcar aproape de a forma o majoritate de 289 de deputați, fiecare având sub sau în jur de 200. Ziarele au dedicat pagini întregi cu declarațiile liderilor partidelor și cu scenariile cele mai probabile pe care analiștii le imaginează.

Până una, alta, premierul Gabriel Attal și-a anunțat demisia. Dar care este agenda lui Emmanuel Macron după rezultatele alegerilor? Se va grăbi președintele francez să dezlege ițele sau va merge la meci?

 

Sursa: Le Monde

 

 

Sursa: Le Monde
Sursa: Le Monde

Cine va guverna Franța?

Aceasta este întrebarea arzătoare care se pune la finalul turului al doilea surpriză al alegerilor legislative, unde blocul de stânga a ajuns pe primul loc, dar departe de majoritatea absolută care i-ar permite să-și revendice puterea fără posibilă contestare. Care sunt următorii pași așteptați în urma alegerilor? Ar putea țara să se îndrepte către un blocaj instituțional?

„Liderii Noului Front Popular vor să prezinte „într-o săptămână” „o candidatura” pentru postul de prim-ministru”, scrie Le Monde.

Olivier Faure, prim-secretar al PS, și ecologistii Marine Tondelier și Yannick Jadot au repetat acest mesaj luni dimineață în emisiunile matinale. Elysée a anunțat că Emmanuel Macron va aștepta „structurarea” noii Adunări „pentru a lua deciziile necesare”.

„La RN (Rassemblement National), amărăciune și negare după al doilea tur al alegerilor legislative din 2024″, mai titrează, Le Monde.

Partidul de extremă dreapta nu a reușit să confirme marile succese obținute la alegerile europene și în primul tur și nu dorește încă să pună întrebări despre costurile victoriei anunțate.

Susținătorii RN, reacționează la rezultatele turului doi al alegerilor legislative, în seara electorală a partidului, la Paris, duminică, 7 iulie 2024

„Trebuia să fie o seară cu sticle de șampanie, dar RN a trebuit să se descurce doar cu vinul spumant învechit. Când a bătut ora 20.00, duminică, 7 iulie, la Pavillon Chesnaie du Roy a fost o mare liniște în rândul susținătorilor RN”, se mai notează în Le Monde.

Noul Front Popular (NFP) a ieșit pe primul loc în seara turului doi, cu 175 la 205 deputați.

Liderul NFP, Jean-Luc Melenchon, spune că partidul său este „gata să guverneze”, după ce sondajele arată că coaliția sa de stânga a obținut cele mai multe locuri la alegerile anticipate din Franța, notează Sky News.

Sky News mai titrează: Ultimele alegeri din Franța: „Instabilitate, haos politic și blocaj” probabil, așa cum a estimat Le Pen

RN-ul de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen pare a fi avut probleme la alegerile parlamentare din Franța, în timp ce Noul Front Popular (NFP) de stânga a apărut ca forță dominantă, potrivit exit-poll-urilor- iarFranța este probabil să aibă un parlament suspendat.

Parlamentul trebuie să fie inima puterii în Franța
Socialistul francez Raphael Glucksmann și-a îndemnat oamenii din alianță să se comporte ca „adulți” în timp ce Franța se confruntă cu o adunare divizată.

O întrebare cheie după alegerile de ieri este dacă alianța de stânga va rămâne unită și va conveni asupra programului pe care să îl urmeze. Glucksmann, de la Partidul Socialist, a spus: „Suntem într-o adunare divizată; trebuie să ne comportăm ca adulții. Va trebui să vorbim, să discutăm, să ne angajăm în dialog”.

 

Foto: Le Figaro

Gabriel Attal, premierul francez a anunțat duminică seară că va demisiona după alegerile legislative care au plasat stânga în frunte”, scrie Le Figaro.

„În această seară, nicio majoritate absolută nu poate fi condusă de extreme datorită hotărârii noastre și forței valorilor noastre, suntem în picioare. Avem de trei ori mai mulți deputați decât au dat estimările la începutul acestei campanii. (…) În această seară, grupul politic pe care l-am reprezentat în această campanie nu are majoritate, îmi voi depune mâine dimineață demisia președintelui Republicii”, a anunțat Gabriel Attal.

Care este agenda lui Emmanuel Macron după rezultatele legislative?

Potrivit BFMTV, a doua zi după alegeri, președintelui Emmanuel Macron i-ar putea lua ceva timp, înainte de a vorbi.

„Emmanuel Macron și-a petrecut o bună parte a nopții alături de echipele sale și de personalitățile guvernamentale, analizând rezultatele alegerilor legislative care au plasat Noul Front Popular în fruntea Adunării Naționale.

Odată ce votul s-a încheiat, se pune acum o întrebare: cine va guverna când premierul Gabriel Attal a anunțat că va demisiona?

Fără o majoritate pentru niciunul dintre cele trei blocuri, formarea unui viitor guvern va trebui probabil să treacă prin coaliții și alianțe. Constituțional, Emmanuel Macron nu este obligat pentru alegerea premierului său și nici pentru termenul în care să-l desemneze.

Discursul lui Macron ar putea fi, de asemenea, amânat din cauza programului încărcat.

Plecare spre Washington

În această dimineață de luni, 08.07 a.c., pe site-ul Élysée, se indică „actualizarea ordinii de zi a președintelui”. Un discurs al lui Macron pare deocamdată exclus a doua zi după rezultate și nu va exista nici un Consiliu de Miniștri, spune  sursa BFMTV .

„Lăsăm pe mai târziu, formarea Adunării”, explică aceeași sursă.

Deocamdată este cert că Emmanuel Macron va zbura la Washington miercuri dimineață. El participă la summitul NATO care va sărbători cea de-a 75-a aniversare a Alianței. Evenimentul se desfășoară până joi.

Înainte de aceasta, se ia în considerare și o călătorie a lui Emmanuel Macron la Munchen, Germania.

Se zvonește că șeful statului ar putea participa la semifinala Euro 2024, în care Spania și Franța se vor înfrunta marți, de la ora 21, pe Allianz Arena. O posibilitate care nu este încă confirmată.

Weekendul va fi marcat de 14 iulie și festivitățile tradiționale. Dacă anul acesta, parada militară este mutată pe Avenue Foch, încă în arondismentul 8 din Paris, din cauza instalării structurilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, Președintele Republicii va prezida această ceremonie. Rămâne de văzut dacă șeful statului va participa la interviul televizat”, spune BFMTV.

 

Foto Le progres

În orice caz, Emmanuel Macron pare că vrea să câștige, timp. Duminică seara, când au fost anunțate rezultatele turului doi, acesta a indicat că dorește „să aștepte formarea noii Adunări Naționale” pentru a lua decizii. Aceasta ar putea însemna data de 18 iulie și alegerea noului președinte al Adunării Naționale și astfel să lase partidele să găsească o soluție printr-un nou vot.

Potrivit articolului din RTBF, „Emmanuel Macron trebuie să părăsească sau să numească un prim-ministru al NFP, a declarat liderul Franței Insoumise Jean-Luc Mélenchon în fața susținătorilor săi adunați la Paris.

„Dacă rămâne, trebuie să numească un prim-ministru de la Frontul Popular”, a continuat Mélenchon, în timp ce mai mulți oficiali din tabăra prezidențială au estimat că stânga nu are o majoritate suficientă pentru a guverna. La finalul alegerilor legislative, „nu în primul rând politica ca continua, ci oamenii care au părăsit cartierele muncitorești, tinerii, vor continua”, a insistat Jean-Luc Mélenchon.

France Tv Info: Rezultatele alegerilor legislative din 2024: una din patru circumscripții și-a schimbat culoarea politică”

A doua zi după turul doi al alegerilor legislative anticipate, alianța de stânga a urcat pe primul loc la aceste alegeri cu 180 de locuri, în fața Ansamblului (163 de locuri) și a Raliului Național și a aliaților săi (143). Dar doar 143 de circumscripții electorale, sau aproximativ una din patru, trec de la o parte politică la alta, în timp ce celelalte 434 își păstrează culoarea politică.

În detaliu, 55 de locuri au trecut din tabăra prezidențială spre stânga, iar 28 din tabăra prezidențială în extrema dreaptă. RN și aliații săi au câștigat, de asemenea, 17 circumscripții din stânga și alte 17 din dreapta. În cele din urmă, există 26 de teritorii afectate de alte inversări, inclusiv 6 în care RN și-a pierdut circumscripția electorală.

Sursa: France Info

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: