Şedinţă de Guvern. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi

Sursa: news.ro

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale 2024-2027. 

„Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale (SN-IA) are obiectivul de contribui la strategia României privind adoptarea tehnologiilor digitale în economie şi societate în condiţii de respectare a drepturilor omului şi de promovare a excelenţei şi încrederii în IA. SN-IA va sprijini administraţia publică centrală din România să susţină, în mod fundamentat, eforturile de standardizare, operaţionalizare şi reglementare a dezvoltării IA şi de potenţare a efectelor pozitive ale acesteia, va contribui decisiv la evidenţierea şi valorificarea potenţialului inovativ naţional în domeniul IA, precum şi la gestionarea riscurilor pe care le prezintă evoluţia IA. În egală măsură, strategia naţională va asigura o aliniere a demersurilor României cu direcţiile strategice la nivel european privind regulile comune aplicate serviciilor digitale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În şedinţa de Executiv va fi discutat în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, pe acest subiect, că Guvernul va modifica ordonanţa referitoare la testele antidrog, astfel încât IML să fie obligat să dea un răspuns în maxim 72 de ore în cazul şoferilor al căror permis de conducere a fost confiscat sub acuzaţia de consum de droguri, urmând ca în cazul în care autorităţile nu se încadrează în acest termen, permisul să fie restituit conducătorului auto şi aplicarea legii, acolo unde este cazul, să se facă după rezultatul final al analizelor.

În nota de fundamentare a proiectului, afişat pe site-ul MAI, se arată că prin proiectul de act normativ, în scopul reducerii timpilor de aşteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabileşte „un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române”.

„Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive. În vederea monitorizării demersurilor întreprinse pentru realizarea scopului menţionat mai sus, se stabileşte ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne să prezinte, lunar, Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore şi la măsurile adoptate în acest sens”, se arată în document.

Se precizează că, în mod corelativ, prin proiect se propune ca „permisul de conducere retras potrivit articolului 38 alineat (5) din OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, să fie restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin”.

Executivul va aproba şi un proiect de lege pentru acceptarea majorării cotei de participare a României la Fondul Monetar Internaţional.

„În ceea ce priveşte cota de participare a României la FMI, potrivit prevederilor Rezoluţiei nr. 79-1/2023, aceasta va creşte, de la 1.811,4 milioane DST cât este în prezent, la 2.717,1 milioane DST”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: