NATO, zi istorică. Alianța Nord-Atlantică împlinește 75 de ani

Sursa foto: Onda Cero

Alianța Nord-Atlantică împlinește astăzi 75 de ani. Pe 4 aprilie 1949, miniștrii de Externe din 12 țări au semnat Tratatul Atlanticului de Nord, cunoscut și sub numele de Tratatul de la Washington.

 

Harry Truman, președintele SUA: Acest tratat este un document simplu. Națiunile care îl semnează sunt de acord să respecte principiile pașnice ale Națiunilor Unite. Să mențină relații de prietenie și de cooperare economică între ele. Să se consulte împreună ori de câte ori teritoriul sau independența uneia dintre ele este amenințată. Și să vină în ajutorul oricăreia dintre ele care ar putea fi atacată. Dacă există ceva sigur astăzi, dacă există ceva inevitabil în viitor este voința popoarelor lumii pentru libertate și pentru pace.

”Și astfel ajungem la punctul culminant al acestei ocazii importante: Tratatul în sine. Domnul Spaak a semnat pentru Belgia, simbolizând atitudinea națiunilor mici în fața unei posibile agresiuni. Canada, reprezentată de domnul Lester B. Pearson, dă un mesaj puternic în sprijinul Tratatului. Franța și ministrul de Externe Schuman exprimă hotărârea poporului său de a menține pacea. Pentru Italia, Contele Sforza a declarat că un astfel de tratat ar fi putut preîntâmpina ambele războaie mondiale. Pentru Regatul Unit, domnul Ernest Bevin, ale cărui eforturi au ajutat la a face posibilă această alianță largă.”

”Astfel, angajamentele solemne ale Tratatului Atlanticului de Nord sunt complete. Iar președintele Truman semnează proclamația care pune în aplicare Tratatul Atlanticului de Nord.”

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL