Efectele plafonărilor Guvernului Ciolacu: inflație redusă și prețuri mai mici la alimente

Sursă foto: Unsplash

Efectul plafonărilor impuse PSD după un an de guvernare: Guvernul Ciolacu a adus inflația de la peste 10% la mai puțin de 5%

Noile date INS confirmă politicile economice ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu de creștere a nivelului de trai al românilor. Rata inflației înregistrează o reducere accelerată și a ajuns la 4,9% în luna iunie 2024, față de 10,3%, valoarea din iunie 2023, momentul preluării guvernării de către social-democrați.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate la 11 iulie, rata anuală a inflației a scăzut la 4,9% în iunie 2024, de la 5,1% în luna precedentă și de la peste 10,3% în iunie 2023.

Această reducere evidențiază eficiența măsurilor economice implementate de PSD, menite să stabilizeze prețurile și să protejeze puterea de cumpărare a românilor, fiind a cincea scădere consecutivă a ratei inflației, din acest an.

„Cîțu a lăsat o inflație de 7,8% când PSD a venit la Guvernare. Ciucă a lăsat o inflație de 10,3% când PSD a preluat guvernarea. Ciolacu a adus-o la 4,9% la un an de guvernare. Ecuație pentru liberali: cine a guvernat mai în folosul cetățenilor și al puterii de cumpărare a acestora?”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

Efectele plafonărilor Guvernului Ciolacu: inflație redusă și prețuri mai mici la alimente

Datorită plafonării adaosului comercial introduse de guvernarea social-democrată, prețurile alimentelor de bază au scăzut semnificativ, aducând un beneficiu direct pentru populație și au redus presiunea prețurilor speculative. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la făină (-32,09% față de iunie 2023 și – 5,61% față de decembrie), la mălai (-26,27% față de iunie 2023 și -5,34% față de decembrie). La ulei, scăderile comparativ cu iunie 2023 au fost de 18%, la zahăr 12,45%, la ouă 4,84%, la unt 14,37%, iar la legume și conserve de 7,5%.

De asemenea, Guvernul a monitorizat atent evoluția prețurilor și a intervenit prompt pentru a limita impactul inflației asupra cetățenilor. De exemplu, în sectorul energiei, prețurile la energie electrică și gaze naturale au fost reduse cu 4,76%, respectiv 10,36% față de iunie 2023, datorită măsurilor guvernamentale aplicate conform O.U.G. nr. 27/2022.

Aceste reduceri substanțiale demonstrează eficiența măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale implementate de guvernul PSD și economiile de sute de lei pe care acestea le oferă românilor vulnerabili și mai ales celor cu venituri mici și medii.

BNR reafirmă succesul politicilor Guvernului Ciolacu de scădere a inflației

La 4 iulie, BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7%, un nivel menținut constant încă din ianuarie 2023. Decizia care a intrat în vigoare la 8 iulie reflectă încrederea în stabilitatea și creșterea sustenabilă a economiei românești. Această decizie vine pe baza observațiilor băncii centrale privind scăderea inflației într-un ritm mai rapid decât cel anticipat.

Cu inflația la jumătate, datorită PSD românii au și salariul mediu mai mare cu 14,3% și pensii cu 13,8%

De la preluarea guvernării de social-democrați, Guvernul Ciolacu a crescut veniturile românilor și a îmbunătățit condițiile de viață din România. Salariul minim brut a fost majorat de PSD la 3.300 de lei în octombrie 2023, la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, iar salariul mediu net a crescut cu 14,3% în aprilie 2024, ajungând la 5.217 lei.

De asemenea, pensia medie lunară a crescut cu 13,8% în primul trimestru al anului 2024, atingând 2.418 lei.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: