Conferinţa de presă a lui Joe Biden, foarte aşteptată, a început joi seara cu o oră întârziere. Preşedintele a început prin a vorbi despre rezultatele summitului NATO. Vocea i-a fost energică şi sigură, deşi a fost nevoit de mai multe ori să îşi dreagă glasul.
Declaraţia sa despre rezultatele summitului NATO s-a transformat treptat într-un discurs în care a pus în contrast acţiunile şi realizările sale – în special solidaritatea membrilor NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia – cu cele ale lui Donald Trump, care i-a ameninţat pe aliaţi.
Ulterior, preşedintele a început să ia întrebări de la jurnalişti, având o listă cu cei înscrişi, pe care îi numea.
Prima întrebare a fost despre apelul lui George Clooney de a se retrage din cursa prezidenţială. Biden a spus că el crede că este „cea mai calificată persoană pentru a candida la preşedinţie”. A arătat că l-a învins pe Donald Trump o dată, „şi îl voi învinge din nou”, a adăugat preşedintele. El a arătat că mai este „un drum lung de parcurs” în campanie şi că „va continua să meargă înainte”, deoarece mai are „multă treabă de făcut”. „Mai avem mult de lucru, de terminat”, a spus el.
Următoarea întrebare a fost chiar despre gafa făcută mai devreme, când din greşeală l-a numit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „preşedintele Putin”. Biden a zâmbit, dar nu a răspuns direct la întrebare. În schimb, a întrebat dacă cineva sugerează că summitul NATO nu a fost un succes incredibil. A adăugat că ştie că sună „prea egoist”, dar alţi lideri NATO i-au mulţumit şi i-au spus că el este „motivul pentru care încă sunt împreună”.
Pe măsură ce întrebările au continuat, Biden şi-a pierdut un pic din fermitatea vocii, iar tonul a coborât, uneori fiind chiar şoptit, dar la anumite subiecte s-a însufleţit retoric. Vrând să pară spontan, preşedintele a făcut mici glume cu jurnaliştii întrebăndu-i ce mai fac sau dacă îl urmăresc şi rugându-i să fie „blânzi”.
Biden a avut cuvinte de apreciere şi susţinere pentru vicepreşedintele său, Kamala Harris, la câteva momente după ce a numit-o „Trump”.
Ca răspuns la o întrebare din partea Reuters care a vrut să ştie dacă are îngrijorări cu privire la capacitatea vicepreşedintelui Kamala Harris de a-l învinge pe republicanul Donald Trump, în cazul în care ea ar fi candidatul la preşedinţie, preşedintele Biden a numit-o din greşeală „Trump”: „Nu l-aş fi ales pe vicepreşedintele Trump pentru a fi vicepreşedinte dacă credeam că nu este calificată pentru a fi preşedinte”, a spus Biden.
Întrebat despre realizările lui Harris din ultimii patru ani, care ar face-o pregătită să fie preşedinte, Biden a arătat că Harris s-a ocupat de „problema libertăţii corpului femeilor” (avort) şi a amintit că a fost „un procuror extraordinar”. „Nu aş fi ales-o decât dacă aş fi crezut că este calificată pentru a fi preşedinte. De la bun început, nu am ezitat să spun asta. Ea este calificată pentru a fi preşedinte. Acesta este motivul pentru care am ales-o”, a spus Biden.
Întrebat despre dezbaterea sa cu Trump, Biden a calificat evenimentul de acum două săptămâni drept „o greşeală” şi a spus că programul său de atunci a fost „foarte încărcat”. El a mai spus că soţia sa, Jill Biden, l-a certat din cauza programului său.
Pe de altă parte, Biden a negat informaţiile potrivit cărora trebuie să se culce devreme, dar recunoaşte că ar fi „mai inteligent” din partea sa dacă ar încerca să aibă un anumit ritm, arătând că îşi începe ziua la 7.00 şi o încheie la miezul nopţii.
Biden nu a ratat ocazia de a-l ataca în acest punct pe adversarul său Donald Trump, spunând că el „nu face practic nimic” şi îşi petrece timpul „plimbându-se cu căruciorul său de golf, completându-şi fişa de scor”. Spre deosebire de el, Biden spune că a avut întotdeauna „înclinaţia”, fie că a făcut sport, fie că a făcut politică, „de a merge mai departe”, aşa că acum trebuie să se controleze „un pic mai mult”.
Totuşi, întrebat cum îi poate asigura pe americani că nu va mai avea şi „alte nopţi proaste” precum cea de la dezbaterea de luna trecută, el a spus că cel mai bun mod este să îi întrebe dacă „îşi face treaba”. „Puteţi să-mi spuneţi numele cuiva care a adoptat mai multe legi importante în trei ani şi jumătate?”, a replicat el.
Biden susţine că aliaţii europeni i-au spus în timpul summitului NATO că trebuie să-l învingă pe Donald Trump şi că o a doua preşedinţie Trump ar fi un „dezastru”. „Ceea ce i-am auzit spunând este că trebuie să câştig”, a spus Biden.
Întrebat despre presiunile pentru ca el să renunţe la cursa prezidenţială, Biden a spus: „Sunt hotărât să candidez, dar cred că este important să alung temerile lăsându-i să mă vadă acolo” (la Casa Albă – n.r.).
Medicii spun că sunt într-o formă bună, a declarat Biden. „Am făcut trei examene neurologice semnificative şi intense… în fiecare caz, recent, în februarie, şi ei spun că sunt în formă bună”, a spus Biden. El a adăugat că dacă medicii i-ar spune că ar trebui să facă un alt examen neurologic, l-ar face.
„Trebuie să termin treaba asta”, a spus Biden despre cursa sa pentru realegere. El a arătat că miza alegerilor prezidenţiale este şi mai mare, citând planurile lui Trump. Este imperativ să protejez ţara şi democraţia, a arătat Biden.
În sala unde a avut loc conferinţa de presă se aflau secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, precum şi Karine Jean-Pierre, John Kirby şi Jake Sullivan, oficiali de rang înalt de la Casa Albă, potrivit CNN.
La începutul conferinţei de presă, Biden a tuşit frecvent şi, ocazional, a avut unele bâlbâieli, iar spre final, răspunsurile sale se întrerupeau frecvent înainte de a-şi fi încheiat gândurile, a declarat reporterul Reuters Andy Sullivan.
În acelaşi timp, Biden a oferit răspunsuri detaliate pe teme precum conflictul Israel-Hamas şi necesitatea ca ţările occidentale să producă mai multe arme militare pentru a contracara Rusia şi China.
Pe reţelele de sociale, Trump a ironizat bâlbâiala lui Biden, în timp ce alţii au remarcat tusea acestuia.
Un oficial democrat de rang înalt a declarat pentru CNN că sunt mulţumiţi de prestaţia preşedintelui de joi seară, spunând că a arătat o oarecare substanţă, personalitate şi contrast cu adversarul său, în timp ce a ratat această oportunitate pe scena dezbaterii din iunie. Un al doilea oficial a spus că echipa este „uşurată”.
Până în prezent, 13 dintre cei 213 democraţi din Camera Reprezentanţilor şi unul dintre cei 51 de democraţi din Senat au făcut apel public la preşedinte să se retragă din cursă. Mai mulţi şi-ar putea face publice îngrijorările în cazul în care prestaţia lui Biden rămâne neconvingătoare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News