VIDEO Modificările Ordonanței 84: ce se întâmplă cu șoferii care refuză testarea

sursa: Inquam

Guvernul a modificat în ședința de joi ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. În situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a declarat în emisiunea Puterea Știrilor că de la intrarea în vigoare a Ordonanței nouă conducători auto au refuzat testarea pentru consumul de alcool și droguri. Dintre aceștia, șase au refuzat testarea cu aparatul etilotest, iar trei au refuzat testarea cu aparatul drug test.

„De la intrarea în vigoare a ordonanței 84, respectiv data de 29 iunie și până în prezent, avem nouă cazuri de conducătorii auto care au refuzat testarea și aici ne referim la șase cazuri în care șoferii au refuzat testarea cu aparatul etilotest pentru alcool și doar trei situații în care conducătorii auto șoferii au refuzat testarea cu aparatul drag test. Bineînțeles că aceste prevederi care au fost aduse astăzi, respectiv acel termen de 72h, Guvernul a anticipat acest lucru și a prevăzut faptul că și acești șoferi beneficiază de acest termen de 72h, dar nu de la momentul recoltării, pentru că au trecut cele 72h de la momentul recoltării. Ei beneficiază de acest termen de 72h de la momentul intrării în vigoare a modificării care a fost adusă astăzi. Așadar, și acești nouă conducători auto beneficiați de acest termen.

În mod concret, dacă peste o oră este publicată această ordonanță și ea produce efecte de la acel moment, așteptăm noi, Poliția Română de la Medicina Legală să primim un răspuns pentru cei nouă șoferi în termen de 72h, dacă sunt pozitiv la droguri sau dacă au consumat băuturi alcoolice. Dacă nu primim acest răspuns în 72h, Poliția Română restituie permisele de conducere celor nouă șoferi și așteptăm ulterior rezultatele la medicină legală, iar atunci când ajung aceste rezultate să luăm situația ipotetică în care nu se încadrează în cele 72h. Când ajung acele rezultate, dacă sunt negative, nu se ia nicio măsură. Dacă sunt rezultate pozitive, spre exemplu la cei trei cu substanțe interzise, atunci se întocmesc dosare de cercetare penală și permisele de conducere ale șoferilor vor fi reținute în cadrul procesual penal, respectiv în cadrul dosarului penal.” a explicat purtătorul de cuvând al Poliției Române.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: