Ce s-ar fi întâmplat dacă Donald Trump ar fi fost asasinat

Donald Trump
Sursa foto: Facebook

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost la un pas de moarte sâmbătă, când, în timp ce ținea un discurs electoral în Butler, Pennsylvania, urechea dreaptă i-a fost lovită de un glonț. Lucrul care i-a salvat probabil viața a fost faptul că a întors capul cu o fracțiune de secundă înainte să înceapă împușcăturile.

Experții spun că SUA au fost în acea zi „la doi centimetri distanță de războiul civil”, scrie The Telegraph, într-o analiză.

„Ar fi trebuit să fiu mort”, a spus Donald Trump într-un interviu, după atacul comis de Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani.

Experții au avertizat că America a fost „la doi centimetri distanță de un război civil”, iar afirmația nu este una exagerată. Ea sintetizează starea de spirit de pe teren și amintirile cu privire la catastrofele din trecut, notează The Telegraph. Când oamenii spun „război civil”, se referă mai degrabă la anii 60 – când tulburările civile erau declanșate de asasinate, iar extremiștii înarmați pândeau în umbră, notează The Telegraph. Revoltele care au urmat asasinării lui Martin Luther King jr, în aprilie 1968, s-au soldat cu 43 de morți, 3.500 de răniți și 27.000 de arestați.

Liberalii au cerut reforme, conservatorii – legi și ordine. Trump, 78 de ani, și Joe Biden, 81 de ani, sunt suficient de bătrâni pentru a-și aminti acele zile, iar viziunile lor asupra lumii sunt modelate de ele. Biden se consideră moștenitorul lui Bobby Kennedy, el însuși asasinat în iunie 1968. Trump este comparat cu Richard Nixon. În prezent, dacă unul dintre ei ar muri sau ar fi ucis înainte de nominalizarea oficială în cadrul unei convenții, delegații ar avea posibilitatea să aleagă un alt candidat prin intermediul unui vot. În cazul în care tragedia s-ar produce după convenție, candidatul ar fi probabil ales de către liderii partidului.

Democrații au organizat ultima dată o astfel de convenție în 1968, care a degenerat într-o luptă între protestatari și polițiști. Amintirea acelui an fatidic este tocmai motivul pentru care actuala elită democrată ezită să renunțe la Biden, pentru a nu reveni la o epocă a politicii anarhice, a domniei gloatei și a atacatorilor solitari.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: