Trump, întrebat dacă va apăra Taiwanul împotriva Chinei: Trebuie să ne plătească. Nu suntem diferiți de o companie

Sursa foto: Facebook

Donald Trump a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru protecția împotriva Chinei, punând sub semnul întrebării sprijinul Washingtonului pentru democrația insulară în cazul în care va câștiga un nou mandat la Casa Albă la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Donald Trump a fost întrebat în cadrul interviului dacă va apăra Taiwanul împotriva Chinei în cazul în care va câștiga alegerile americane din noiembrie.

„Cred că Taiwanul trebuie să ne plătească pentru a fi apărat. Știi, nu suntem diferiți (Statele Unite – n.r.) de o companie de asigurări. Taiwanul nu ne dă nimic. Taiwan este la 15.000 de kilometri distanță (de SUA). Și la 110 kilometri distanță de China. Un mic avantaj, iar China este o bucată masivă de pământ, ar putea pur și simplu să o bombardeze. Nici măcar nu trebuie să… Adică, pot trimite literalmente doar obuze”, a răspund Donald Trump în interviul pentru Bloomberg.

SUA vând Taiwanului arme în valoare de miliarde de dolari, în temeiul obligațiilor legislative de a-i oferi mijloacele de a se apăra. Aceste vânzări au crescut semnificativ sub președinția lui Trump.

Cu toate acestea, comentariile de marți ale lui Trump sugerează că sprijinul său pentru Taiwan nu este garantat, potrivit The Guardian.

Trump a mai remarcat agresiunea militară crescută a Chinei față de Taiwan și a declarat că „nu m-aș simți prea în siguranță dacă aș fi în locul [Taiwanului]”.

China revendică Taiwanul ca provincie și a promis să îl anexeze, refuzând să excludă utilizarea forței militare. SUA nu recunoaște Taiwanul în mod oficial, dar este cel mai important partener de securitate al acestuia.

În același interviu, Trump a repetat acuzațiile, fără dovezi, că Taiwanul ar fi preluat „aproape 100%” din industria semiconductorilor din SUA.

Taiwanul produce peste 90% din cele mai avansate cipuri din lume, în principal prin intermediul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător din lume și un furnizor important pentru Apple și Nvidia. TSMC cheltuiește miliarde de dolari pentru construirea de noi fabrici în străinătate, inclusiv 65 de miliarde de dolari pentru trei fabrici în statul american Arizona, deși afirmă că majoritatea producției va rămâne în Taiwan.

Răspunzând lui Trump miercuri, premierul Taiwanului, Cho Jung-tai, a declarat într-o conferință de presă că Taiwanul este recunoscător SUA pentru sprijinul său și că Taiwanul „lucrează din greu” pentru a menține relația, sporindu-și totodată capacitățile de autoapărare și „ca membru al comunității internaționale”.

„Taiwanul și SUA împărtășesc o responsabilitate comună pentru regiunea Indo-Pacific din Strâmtoarea Taiwan și suntem dispuși să facem mai mult pentru a ne apăra și a ne proteja securitatea”, a spus el.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: