Jocurile Olimpice. Au fost respinse cereri ale unor cetățeni din Rusia sau Belarus, suspectați că sunt agenți străini

Sursă foto: Unsplash

Mai multe zeci de cereri de participare la Jocurile Olimpice de la Paris, ale unor cetățeni din Rusia sau Belarus, au fost respinse pentru suspiciunea de “interferență străină”.

Având în vedere că securitatea cibernetică, dezinformarea și amenințările legate de terorism apasă asupra Jocurilor Olimpice de la Paris, guvernul francez a instituit un sistem de verificare pentru toate persoanele care doresc să ia parte la eveniment sau să aibă acces în zonele cu acces restricționat.

Puțin sub un milion de verificări au fost finalizate până în prezent, a declarat ministrul francez de interne Gérald Darmanin într-un interviu pentru Le JDD.

Mii de cereri – necesare pentru o gamă largă de persoane, inclusiv sportivi, voluntari și personal recrutat – au fost respinse, inclusiv cetățeni ruși și belaruși suspectați de a acționa ca agenți străini, potrivit lui Darmanin.

Dintre cele 4.340 de cereri respinse, circa o sută erau legate de presupuse tentative de “interferență străină”, a declarat Darmanin, care a enumerat Rusia și Belarus printre sponsorii suspectați ai acestor presupuse tentative.

„Pe lângă serviciile de informații și spionajul tradițional, există posibilitatea de a obține acces la gateway-urile rețelelor de calculatoare pentru a efectua un atac cibernetic”, a declarat Darmanin. „De exemplu, am refuzat un număr mare de „jurnaliști” care pretindeau că acoperă Jocurile.”

Sportivilor belaruși și ruși li se va permite să participe la Jocurile de la Paris 2024 cu condiția de a concura în calitate de sportivi individuali neutri și nu sub culorile țării lor și numai după ce au fost supuși unui proces de verificare pentru a se asigura că nu susțin invazia Ucrainei sau că nu au legături cu armata. Comitetul Internațional Olimpic a fost supus și el unei analize minuțioase după ce s-a raportat că unul dintre cei doi membri ruși ai săi deținea gradul de maior în armata rusă.

Deși temerile privind un incident de securitate în ziua deschiderii au fost semnalate încă de la începutul procesului de organizare, Darmanin a reafirmat că nu există „nicio amenințare clară” cu mai puțin de o săptămână înainte de deschidere.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: