Reducerea deficitului bugetar. „Singura soluție” văzută de președintele CCIR

Mihai Daraban - puterea stirilor

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a declarat că reforma administrativ-teritorială a României, mai exact reorganizarea comunelor, orașelor și județelor, pe de o parte, și regionalizarea, pe de alta, este soluția pe care coaliția de guvernare trebuie să o ia pentru a reduce deficitul bugetar.

Președintele CCIR a precizat, în acest context, că noile măsuri fiscale propuse de coaliția de guvernare nu rezolvă nimic pe termen mediu și lung, ci trebuie luate „măsuri mult mai dure și mai profunde”.

„N-are cum să nu afecteze mediul de afaceri măsurile pe care le gândesc acum cei din coaliția de guvernare, pentru că, până la urmă, orice măsură din aceasta, de fiscalitate, mai mult sau mai puțin, afectează mediul de afaceri, că n-are pe cine altcineva. Că vorbim de cetățeni, că vorbim de cei cu facilități în domeniul construcțiilor sau IT, tot mediul de afaceri va fi, într-un final, cel care va fi lovit, pentru că forța de muncă va pleca, va dispărea și cel care va suferi la final va fi angajatorul. Părerea mea este, și cu tendința de a mă repeta, că totul este tot la nivel de cârpeli, tot la nivel de resuscitare, defibrilație, dacă e să folosim termeni medicali. Nu se rezolvă nimic pe termen mediu și lung cu acest gen de măsuri. Măsurile trebuie să fie mult mai dure și trebuie să fie profunde.

Noi când am vorbit de acea reorganizare administrativă a României, n-am vorbit de aiurea. Efectiv ne-am gândit ca România să aibă un confort bugetar suficient ca să garantezi o fiscalitate redusă și predictibilă în timp. Pentru că este exact ce are nevoie România azi: să aducă investiții în producție de bunuri de larg consum, spre satisfacția apetitului consumatorului român. Repet, trebuie să ne uităm în continuare la cifra de la import de 126 de miliarde anul trecut versus 98,4 cu un an înainte și această cifră să ne pună pe gânduri. Nu mai vorbesc de deficitul balanței, de 34,1 miliarde. Cred că sunt indicatorii care trebuie să ne pună realmente pe gânduri”, a declarat Mihai Daraban, la Puterea Știrilor.

„Reorganizarea administrativ-teritorială le-ar aduce multe voturi partidelor”

„Această măsură, reorganizarea administrativ-teritorială, le-ar aduce multe voturi, politic vorbind. Problema lor este, după părerea mea, că au o problemă în partidele lor, dacă o vor face. Deci e mai mult o problemă internă, de partid, decât o problemă globală asupra României. Vă rog să mă credeți că nu există alte soluții. Restul este un chin permanent, o boală care nu se mai vindecă, o durere perpetuă, dar știți că până la urmă omul se obișnuiește și cu durerea. Nu vom rezolva pe termen mediu și lung absolut nimic. Vom rezolva pe termen scurt, o țintă de deficit sub 5% anul acesta, care va asigura un confort partidelor să abordeze anul electoral 2024. Dar pentru România nu vor rezolva nimic. Și vă spun cu toată sinceritatea, nu vor rezolva nimic. Sunt niște cârpeli.

Până la urmă, facilitățile care s-au dat în domeniul construcțiilor și IT-ului, până la urmă este o fiscalitate mai joasă pe forța de muncă, nu e altceva. Sunt niște sectoare care funcționează. România are nevoie de construcții, nu neapărat cele civile. Eu vorbesc de lucrările majore de infrastructură de care avem nevoie ca de aer. Deci, aici noi trebuie să pariem tot, din moment ce putem beneficia de niște fonduri în domeniul infrastructurii. Hai să găsim toate mijloacele posibile ca noi să putem, pe de o parte atrage acele fonduri, pe de altă parte să avem cu cine le face, pentru că marea problemă este că s-ar putea să nu mai avem forța de muncă necesară, cu toate fondurile europene alături de noi. Mai sunt sectoare în România care pot beneficia de niște facilități, de reducerea presiunii pe costul forței de muncă pentru angajator, în mod special. Cred în continuare că reorganizarea administrativă este unica soluție ca să ne facem bine”, a mai punctat președintele CCIR.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: