Consecințe ale secetei prelungite: Restricții de apă în sute de localități. Fântâni secate și pești morți

Foto Ziarul de Iasi

Seceta accentuată și continuă din ultimele săptămâni a distrus ecosistemul. Pe lângă efectele iremediabile din agricultură, sunt fântâni care au secat și râuri ale căror debite au scăzut alarmant. Pentru fiecare tronson de râu, în această perioadă deficitară, sunt întocmite planuri de restricţii, în funcţie de specificul activităţii şi al economiei în ansamblu.

Restricţii ale operatorilor de apă în 449 de localităţi

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) informează despre restricţii de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare, pentru 449 de localităţi, reprezentând 15% din localităţile de la nivel naţional, din care şase oraşe, respectiv Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parţial Municipiul Iaşi care dispun de sisteme centralizate.

Cele mai afectate localităţi sunt în judeţele Botoşani (140 de localităţi), Iaşi (77), Alba (62), Gorj (35), Vrancea (21), Bacău (19), Neamţ (17), Galaţi (16), Hunedoara (12), Vaslui (10), Olt şi Argeş (câte opt localităţi).

Totodată, în 251 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt fântâni secate, comunităţile fiind afectate de secetă. Cea mai mare parte a localităţilor afectate se află în judeţele: Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi. Cele mai afectate rămân localităţile din judeţele: Botoşani (144 de localităţi, din care parţial şi Municipiul Dorohoi), Vaslui (61), Neamţ (12), Iaşi (7) şi Suceava (9).

Potrivit ANAR, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 79,77%, în uşoară scădere faţă de săptămâna trecută, când acesta era de 80%.

Canicula a ucis pestii din Lacul Ciric

Un exemplu de dezastru ecologic il reprezinta faptul că din cauza temperaturilor caniculare din ultima perioadă, în Lacul Ciric 1 Iași, a fost observată, în urmă cu câteva zile, prezența peștilor morți, aspect semnalat și de Administrația Bazinală Ape Prut – Bârlad.

Verificările arată că nu este vorba de un accident ecologic, cauzat de o sursă de poluare accidentală, ci de un fenomen care s-a petrecut și în anii trecuți, în perioadele caniculare, semnalat în această perioadă și în alte acumulări de apă din județ și din țară.

De asemenea, 30 de sectoare pe râurile interioare, respectiv râul Buzău (judeţul Brăila), râul Călmăţui (judeţele Brăila şi Buzău), râul Olt (judeţul Braşov), pârâurile Homorodul Mare, Fişag (judeţul Harghita), pârâurile Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Ojdula, Caşin, Turia, Mărtineni, Borviz, Zăbala, Mărcuşa, Fundul Piriului (judeţul Covasna), se află în treapta a treia de restricţii pentru folosinţele Irigaţii şi Piscicultură.

Fântâni secate și apă furnizată cu restricții în diferite zone

Creșterea consumului de apă ca urmare a temperaturilor crescute a dus la secarea unor fântâni, precum și la decizia de a furniza apa către populație cu restricții, la Suceava.

Potrivit reprezentanților SGA Suceava, la nivelul comunei Adâncata au fost raportate, în perioada 4-10 iulie, 4 fântâni secate, alimentarea cu apă asigurându-se cu mașina de pompieri. De asemenea, SC ACET SA Suceava a impus un plan de restricții în alimentarea cu apă a localităților Roșcani și Poiana.

În localitatea Roșcani, alimentarea cu apă se face din sistemul de alimentare cu apă a orașului Liteni, debitul de apă trimis către rezervorul localității fiind de aproximativ 60 mc/zi, la jumătate din necesarul de apă zilnic. Localitatea Poieni face parte din unitatea teritorial-administrativă Dolhasca și este alimentată din rețeaua de distribuție a localității Corni. Pentru aceasta operatorul a introdus din 8 iulie un program zilnic de distribuție a apei către populație în intervalele 07.00-09.00 și 18.00-21.00.

Probleme sunt și la Solca, unde acumularea de acolo a înregistrat o scădere a nivelului apei pe fondul perioadei îndelungate a temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor din ultima vreme.

A fost finalizată reparaţia conductei de la priza de rezervă a barajului Stânca-Costeşti

Barajul asigura resursele de apă atât pentru alimentarea cu apă din această sursă pentru judeţul Botoşani, cât şi pentru folosinţele de irigaţii deservite de aceasta.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere, având valoarea de 4.000 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). Conform prognozei INHGA, se estimează faptul că debitele Dunării vor fi staţionare la intrarea în ţară şi vor ajunge în jurul valorii de 4.000 mc/s. În acest moment, pentru centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă, întrucât astăzi mai există o diferenţă de nivel de 2,72 metri până la aplicarea treptei I de restricţii. Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei”, menţionează ANAR.

În prezent, este menţinut un volum de apă de circa 3,46 miliarde metri cubi (mc) pentru asigurarea necesarului de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. La sfârşitul lunii iulie, în cele 40 de principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, coeficientul de umplere va fi de aproximativ 77%.

Râuri sub debitele medii ale lunii

Următoarele sectoare de râuri (57 faţă de 12 cât erau săptămâna trecută) se situează sub debitele medii ale lunii: 6 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Jiu (judeţul Gorj) şi pe râul Buzău (judeţ Buzău), se află în faza de atenţionare-avertizare pentru folosinţele Populaţie şi Industrie; 9 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Olt (judeţ Harghita) şi pe râul Ialomiţa (judeţele Ialomiţa şi Brăila), se află în treapta 1 de restricţii pentru folosinţele Irigaţii; 2 sectoare pe râurile interioare, respectiv pârâul Belinul Mare şi pârâul Vadasz (judeţul Covasna), se află în treapta 2 de restricţii pentru folosinţa Piscicultură.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: