Ciolacu şi Ciucă, la aniversarea Patriarhului Daniel. Ciucă: Este o zi a bucuriei pentru noi toţi

Sursa foto: Facebook

Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, alături de membri ai Guvernului, parlamentari, şefi de instituţii, au participat, luni, la aniversarea Patriarhului Daniel, care a împlinit 73 de ani.

Citește mai mult AICI

Potrivit Basilica.ro, evenimentul aniversar a fost moderat de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, şi a avut loc în Sala „Europa Christiana”.

În cadrul manifestării au transmis mesaje de apreciere numeroase autorităţi de stat, printre care Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României, premierul Marcel Ciolacu, Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte din Guvernul României, Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale, Corina Alina Corbu, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Mihai Busuioc, Preşedintele Curţii de Conturi, acad. Ioan Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, prof. Marian Preda, Rectorul Universităţii din Bucureşti, şi Nicuşor Dan, Primarul general al Municipiului Bucureşti.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciiucă, a afirmat faptul că aniversarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este o zi „a recunoştinţei” şi a „bucuriei pentru noi toţi”, potrivit Basilica.ro.

”Este o zi a bucuriei pentru noi toţi, este o zi a recunoştinţei, aşa cum am putut să vedem şi să auzim astăzi la Te Deum-ul dedicat acestei zile. Şi la rândul meu doresc să folosesc acest prilej pentru a-l felicita pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, pe Părintele Patriarh, pentru truda de zi cu zi, pentru întărirea în credinţă a neamului românesc, pentru slujirea lui Dumnezeu şi pentru tot ceea ce a înfăptuit prin rugăciune şi prin faptă în toţi aceşti ani”, a spus acesta.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vorbit despre „energia şi determinarea” Patriarhului Daniel în edificarea Catedralei Naţionale, deziderat pe care l-a numit drept „un vis de 140 de ani, care se înfăptuieşte astăzi sub ochii noştri”.

”Energia şi determinarea Preafericirii Voastre actualizează permanent năzuinţe de veacuri ale poporului român. Poate cel mai important proiect este acela al construirii Catedralei Naţionale sau Catedralei Neamului, un vis de peste 140 de ani, care se înfăptuieşte astăzi sub ochii noştri, simbolizând viziunea şi devotamentul Preafericirii Voastre pentru unitatea şi identitatea spirituală a poporului român. Sfinţirea acesteia în anul 2025, cu ocazia centenarului Patriarhiei Române, va fi un moment de mare bucurie şi împlinire pentru întreaga comunitate ortodoxă şi pentru toţi românii”, a arătat şeful Executivului.

La finalul alocuţiunilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a subliniat rolul Bisericii în societate şi importanţa formatoare a orei de religie în şcoli.

”Mulţumesc tuturor celor care au exprimat felicitări, urări de bine şi încurajări. Au fost foarte multe aprecieri pe care noi le considerăm mai mult ca responsabilităţi imense pentru continuarea lucrării de păstorire împreună cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În mod deosebit mulţumim autorităţilor de stat care ajută constant şi consistent Biserica la diferite niveluri, atât naţional, cât şi regional, judeţean sau local. Această cooperare, care nu este totdeauna scoasă suficient în evidenţă, este bazată pe convingerea că fiecare dintre noi, numai împreună cu alţii, poate ajuta în mod eficient poporul român în această perioadă”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

”Deci cultele sunt autonome, dar nu izolate de societate, ci lucrează pentru binele societăţii. Autonomia înseamnă respectarea specificului cultelor ca entităţi religioase, cu reguli proprii, specifice, canonice, statutare, care izvorăsc din revelaţia divină şi sunt instituite de Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a explicat faptul că roadele cooperării din Biserică şi stat se văd în bisericile noi construite, în bisericile monument istoric restaurate şi în cooperarea dintre familie, biserică şi şcoală.

Totodată, Patriarhul României a vorbit despre beneficiile Orei de Religie, care îi învaţă pe tineri că sunt iubiţi de Dumnezeu.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: