Guvernul Ciolacu protejează consumatorii și companiile de criza energetică: noi măsuri de plafonare

sursa: Inquam

Guvernul condus de Marcel Ciolacu vine cu o nouă măsură în domeniul energiei, după ce schema de plafonare implementată la propunerea s-a dovedit benefică pentru toți, inclusiv consumatori și companiile din energie. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vine cu o nouă propunere de modificare a mecanismul de decontare din piața de echilibrare care să permită menținerea unor prețuri mai mici de achiziție a energiei electrice.

Schema de plafonare a prețurilor pentru consumatori, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu și prelungită până la 31 martie 2025, a împiedicat o explozie a prețurilor, a dus la reducerea inflației și le-a oferit consumatorilor casnici și economici predictibilitate privind sumele plătite. Activitatea companiilor din domeniul energiei nu a fost afectată, ci au înregistrat profituri importante.

În plus, ANRE a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordin care propune modificări semnificative în mecanismul de decontare a tranzacțiilor din piața de echilibrare. Astfel, se vrea schimbarea mecanismului de remunerare a ofertelor de energie de echilibrare, respectiv în loc de principiul prețului marginal să fie folosit temporar principiul prețului de ofertă, reducându-se astfel costurile de echilibrare ale sistemului energetic național. Pe scurt, nici un jucător nu va primi mai mult decât prețul pe care îl solicită, iar oferta cea mai mare, folosită începând cu 2020, nu va mai fi decisivă pentru întreaga piață.

Noul sistem, care va avea drept efect temperarea prețurilor dezechilibrelor din decontarea în piața de echilibrare, urmează să fie folosit până la conectarea la platformele informatice europene pentru echilibrare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026.

Prin această nouă inițiativă, Executivul urmărește menținerea beneficiilor aduse de măsurile de plafonare într-o perioadă de scumpire generalizată amplă pe piețele angro de energie electrică, în condiții de creștere amplă a consumului din cauza caniculei, de diminuare a producției și de explozie a importurilor Ucrainei.

O altă măsură vizează modificarea duratei perioadelor de probă pentru instalațiile de producere a energiei, în funcție de categoria acestora. Totodată, se propune remunerarea energiei injectate în rețea cu prețul PZU înregistrat în intervalul de decontare în care a fost produsă, dar nu mai mult de 400 de lei/MWh, această valoare fiind prețul de referință considerat și în cadrul metodologiei aplicate conform OUG 27/2022 pentru calculul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică. În prezent, aceste centrale nu au obligația să notifice puterea produsă în piața de echilibrare și primesc contravaloarea energiei injectate la media prețului PZU din ultimele 90 de zile.

Măsurile Executivului protejează buzunarele românilor și sănătatea financiară a companiilor din energie

Furnizorii de energie s-au plâns în ultima vreme că prețurile au explodat pur și simplu, deși dezechilibrele din sistemul energetic au scăzut, aceștia reușind să-și îmbunătățească prognozele, anticipând mai fidel consumul efectiv al clienților. Pentru moment, aceste scumpiri nu au impact în cazul clienților  finali și al companiilor, însă dacă dispare plafonarea, populația și firmele vor regăsi pe facturile de consum costurile integrale de echilibrare ale furnizorilor.

„Furnizorii nu au niciun rol în tranzacțiile cu produse de echilibrare pe piața de echilibrare; ei nu sunt furnizori de servicii de echilibrare  pe această piață, nu transmit niciun fel de oferte. Pe această piață tranzacționează doar operatorul pieței de echilibrare, respectiv Transelectrica, unii dintre producătorii de energie electrică si posesorii capacitatilor de stocare calificate. Furnizorii doar transmit operatorului acestei piețe consumurile prognozate și în final decontează costurile cu echilibrarea sistemului.

Potrivit celor mai recente date publicate de către Transelectrica, energia tranzacționată pe piața de echilibrare a scăzut de exemplu, în luna martie 2024, ca procent din consumul total, la 3%, față de 3,7% în aceeași lună a anului 2023. Ca volum, scăderea este de la 172 GWh la 142 GWh. Această scădere arată că a fost o îmbunătățire semnificativă a prognozelor tuturor participanților la piață.

Îngrijorător este că, deși volumul a scăzut, prețurile plătite au crescut, de la o medie de aproximativ 400 lei/MWh în anul 2023, la peste 2.000 lei/MWh în 2024, cu maxime ce au depășit și 15.000 lei/MWh. Astfel, deși prognozele lor au avut în acest an un grad de acuratețe mai mare, furnizorii sunt cei care suportă pierderile cauzate de creșterile exorbitante ale prețurilor. Cauzele acestor creșteri de preț pe piața de echilibrare trebuie lămurite de autorități împreună cu producătorii de energie electrică participanți la această piață și cu Transelectrica”, a transmis recent Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: