Salt Lake City va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2034, a anunţat CIO

Sursă foto: live-slcutorg.pantheonsite.io

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a atribuit miercuri Jocurile Olimpice de iarnă din 2034 oraşului american Salt Lake City, informează AFP.

Desemnarea capitalei statului Utah a fost validată cu 83 de voturi pentru, 6 împotriva şi 6 abţineri.

Salt Lake City a mai găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 2002 şi dispune de toate infrastructurile necesare pentru organizarea unei competiţii de o asemenea anvergură.

Nu a existat nicio emoţie legată de această desemnare, în condiţiile în care CIO a selectat-o încă din noiembrie anul trecut pentru a intra într-un „dialog direcţionat”.

„Suntem pregătiţi, totul este la locul său”, a asigurat şeful candidaturii, Fraser Bullock, în faţa membrilor CIO reuniţi la Paris pentru cea de-a 142-a Sesiune a organizaţiei olimpice.

Într-o mişcare fără precedent, CIO a inclus în acordul cu Salt Lake City o clauză de anulare ”în cazul în care autoritatea supremă a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) nu este pe deplin respectată”, a explicat John Coates, vicepreşedintele CIO.

Această decizie vine după deschiderea de către justiţia americană a unei anchete penale în gestionarea de către AMA/WADA a cazului celor 23 de înotători chinezi depistaţi pozitiv, care a alarmat organismul cu sediul la Lausanne şi federaţiile internaţionale, de teamă că Statele Unite se erijează într-un nou jandarm antidoping, în numele Legii Rodcenkov, prin care îşi acordă jurisdicţie extrateritorială, precizează AFP.

Viitorii organizatori şi Comitetului Olimpic American (USOPC) sunt chiar rugaţi ”să se angajeze în discuţiile care trebuie purtate cu diferite autorităţi din Statele Unite ale Americii” – pe scurt pentru a face presiuni asupra şefului antidopingului american Travis Tygart şi a guvernului – ”pentru ca ei să respecte pe deplin autoritatea AMA/WADA”, a adăugat John Coates.

La rândul lor, Fraser Bullock şi preşedintele USOPC, Gene Sykes – care urmează să fie aleşi ca membri ai CIO miercuri după-amiază – şi-au sporit asigurările privind sprijinul pentru rolul AMA/WADA ca autoritate antidoping supremă.

„Ne veţi avea alături în căutarea unei soluţii la această problemă”, le-a spus Thomas Bach, preşedintele CIO.

Statele Unite vor găzdui şi viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, în 2028, la Los Angeles (California).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: