Produsele plasate pe o anumită listă naţională de lipsuri să se califice automat pentru importuri de urgenţă

Sursa foto- pixabay

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) propune ca produsele plasate pe o anumită listă naţională de lipsuri să se califice automat pentru importuri de urgenţă de către importatorii paraleli autorizaţi şi susţine că, în prezent, restricţiile impuse exporturilor şi importurilor paralele ”urmăresc în mod inerent să protejeze industria farmaceutică”.

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), reprezentativă pentru sectorul distribuţiei paralele de medicamente din România, propune ca factorii de decizie din domeniul politicii medicamentului să ia în considerare utilizarea cadrului de import paralel oferit de legislaţia UE şi naţională.

”În principiu, o ţară ar putea trata importurile şi exporturile paralele separat. Astfel, este posibil ca o ţară să permită importul paralel şi să interzică exportul paralel, cu scopul de a încuraja preţurile mici pe piaţa sa. De asemenea, este posibil ca o ţară să limiteze sau interzică importul paralel şi să permită exportul paralel, pentru a susţine oportunităţile de export pentru distribuitorii săi. În pofida acestei posibile segmentări în regimurile juridice, sunt foarte rare cazurile în care guvernele fac astfel de distincţii şi nu facilitează ambele componente, export şi import paralel. Legislaţia naţională în vigoare nu interzice practic nici una dintre practici, respectiv import sau export paralel, dar le restricţionează considerabil: importul paralel de medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie nu se decontează pentru pacienţi, fapt care diminuează semnificativ alternativele de aprovizionare ale României în crizele de medicamente, iar exportul paralel este strict controlat de către autoritatea competentă (ANMDMR) prin introducerea, din anul 2017, de notificări prealabile, fapt care diminuează semnificativ riscul de lipsuri create de exportul paralel”, arată reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente, vineri, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, România ”continuă să fie unul din cazurile foarte rare, permiţând unor decidenţi politici şi/sau unor reprezentanţi ai industriei farmaceutice să militeze public pentru restricţionarea sau chiar interzicerea, atât a exportului, cât şi a importului paralel de medicamente, acest aspect încălcând grav principiile concurenţiale de bază”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: