Miniştrii de Finanţe din G7 lucrează la un acord pentru folosirea banilor din activele rusești, pentru a ajuta Ucraina

Sursa foto: Twitter

Miniştrii de Finanţe din G7, reuniţi în Italia, la Stresa, lucrează sâmbătă la bazele unui acord de principiu asupra folosirii veniturilor generate de activele ruse blocate în vederea ajutării Kievului, însă decizia finală urmează să fie luată la summitul şefilor de stat şi de guverne, prevăzută la mijlocul lunii iunie.

Această reuniune intervine în contextul în care, pe teren, Ucraina a dat asigurări vineri că a ”oprit” asaltul rus în regiunea Harkov, aflat în curs de două săptămâni şi că a început un contraatac în acest sector în nord-est. Însă luptele continuă, iar armata ucraineană a recunoscut sâmbătă ”succese parţiale” ruse şi o ”situaţie tensionată” în sectorul Ivanivka, mai la sud, notează News.ro

În contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi multiplică apelurile adresate Occidentului să accelereze furnizarea de armament, ministrul său al Finanţelor, Serghii Marcenko, asistă la sesiunea G7 consacrată ajutării Ucrainei.

”Trebuie să ajungem sâmbătă la o declaraţie de principiu care să marcheze acordul global al ţărilor din G7 în vederea utilizării veniturolor generate de active ruse în finanţarea Ucrainei”, declara vineri ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire.

Evocând ”probleme tehnice” care au complicat eforturile în vederea ajungerii la un acord, Le Maire a declarat că obiectivul acestei ”declaraţii” este ”obţinerea unui acord politic de principiu şi nu a unei soluţii la cheie”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: