Știri din capitalele Europei, 29 iulie

PARIS

Franța suspectează că membri ai unor grupări de extremă-stânga se află în spatele sabotajului rețelei feroviare de mare viteză a țării săptămâna trecută, chiar în momentul în care Jocurile Olimpice urmau să înceapă, a declarat luni ministrul de Interne, Gerald Darmanin.

Sabotorii au atacat rețeaua vineri, în zorii zilei, lansând atacuri asupra stațiilor de semnalizare și a cablurilor din anumite zone esențiale, provocând haos în trafic cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere de la Paris, potrivit Reuters.

 

BERLIN

În timp ce agricultorii cu experiență se apropie de vârsta pensionării, tinerii germani se îndepărtează de agricultură.  Agricultura germană contribuie cu mai puțin de un procent la PIB-ul țării și este mai puțin importantă pentru economie decât în țările vecine Franța și Polonia. Reinhard Jung, consilier politic al Fermierilor Liberi, un grup de interese al agricultorilor, spune că, în ultimii ani, sectorul agricol german a fost supus presiunii și dintr-un alt colț: schimbările demografice.

„Deficitul de lucrători calificați este o problemă pentru toate sectoarele [economiei germane]”, a declarat el pentru DW, adăugând că agricultura este dezavantajată în special în competiția națională pentru recrutarea tinerilor. Întrucât tinerii „își doresc un bun echilibru între viața profesională și cea privată”, spune Jung, munca îndelungată, grea și lipsa vacanțelor a generațiilor mai vechi de agricultori germani „nu reprezintă o opțiune” pentru aceștia.

În plus, este din ce în ce mai dificil pentru tinerii fermieri ale căror familii nu dețin ferme să cumpere sau chiar să închirieze terenuri agricole, deoarece prețurile au crescut brusc în ultimul deceniu.

 

ROMA

Premierul italian Giorgia Meloni a promis duminică că va „relansa” cooperarea cu China, semnând un plan de acțiune pe trei ani în timpul primei sale vizite oficiale la Beijing de la preluarea mandatului, relatează Reuters.

Meloni, care a condus un guvern de dreapta din 2022, a făcut anunțul în timpul unei întâlniri cu premierul chinez Li Qiang, în timp ce Roma încearcă să îmbunătățească relațiile comerciale cu Beijingul după ce anul trecut a părăsit programul emblematic de investiții în infrastructură Belt and Road al președintelui Xi Jinping.

 

SOFIA

În cadrul unei ceremonii scurte din 29 iulie, președintele Bulgariei, Rumen Radev, a înmânat celui mai mic grup parlamentar, formațiunea populistă ITN, al treilea și ultimul mandat pentru a încerca să formeze un guvern.

„Aceasta este ultima șansă pe care o are cea de-a 50-a Adunare Națională de a forma un guvern”, a declarat Radev. Predarea mandatului a urmat după ce primele două mandate, predate succesiv celor mai mari două grupuri parlamentare, nu au dus la niciun rezultat.

Constituția oferă șefului statului libertatea de a decide cărui grup parlamentar îi va fi încredințat al treilea mandat, iar Radev a ales ITN, care are 16 deputați în Adunarea Națională a Bulgariei, cu 240 de locuri, potrivit Sofia Globe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: